marina.sertic13@gmail.com objavljeno: 15. studeni 2012. Dijeli objavljeno: 15. studeni 2012. Poštovani, problem je sljedeći: Dana 23. ožujka 2011. sklopila sam s majkom i ocem Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju (solemizinan kod javnog bilježnika). Nažalost, isti me nije upozorio na promjenu zakona u veljači iste godine pa je prilikom prijave poreza i primanja poreznog rješenja došlo do neugodnog iznenađenja (iznos poreza je izuzetno visok). Naime, bila sam mišljenja da se na takav ugovor ne plaća porez (barem su me tada svi u to uvjeravali). Napominjem da sam u dobrim odnosima s roditeljima. Porebno je još reći da sam se upisala u zemljišne knjige. Može li se nekako osporiti to potraživanje ili sam ugovor. Molim za savjet. Pozdrav Marina Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 15. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 15. studeni 2012. Postovana,to ko vas je savjetovao,nije pravio razliku izmedju dosmrtnog i dozivotnog izdrzavanja. Članak 16.Zak.o por.na pr.nek. (1) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja tog ugovora. (2) Ako se stječe nekretnina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porezna obveza nastaje u trenutku smrti primatelja uzdržavanja, uz primjenu olakšice iz članka 8. stavka 2. ovoga Zakona,koji propisuje, da pri stjecanju nekretnine na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porez na promet nekretnina umanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, koji je ovjeren od suca nadležnog suda ili potvrđen (solemniziran) po javnom bilježnikuili sastavljen u obliku javnobilježničkog akta, do smrti uzdržavanog... Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
marina.sertic13@gmail.com odgovoreno: 16. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 16. studeni 2012. Poštovani hvala na odgovoru. Imam još jedno pitanje: Postoji li neki zakonski okvir kojim se može pobijati ova odluka Porezne uprave. To je prvostupanjska odluka na koju imam pravo žalbe s odgodom plaćanja. Unaprijed hvala. Pozdrav, Marina Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 16. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 16. studeni 2012. Postovana Marina,ako niste pri novcu,niste duzni odma platiti porez,vazno je poreznu obvezu prijaviti,porezna uprava ce vam izdati potvrdu o prijavi poreza s kojom mozete izvrsiti upis prava vlasnistva,s tim da ce se to upisati u vlasnicki list kao jedan vid tereta nekretnine koji ce te naknadno regulirati. Pozdrav Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
marina.sertic13@gmail.com odgovoreno: 16. studeni 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 16. studeni 2012. Hvala, pozdrav, Marina Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
lubabic odgovoreno: 22. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 22. studeni 2012. Poštovani, da li je, u za mene sličnoj situaciji, bolje sklopiti kupoprodajni ugovor, te, s obzirom da bih na taj način stjekao prvu nekretninu, na osnovu istog ostvario oslobođenje od poreza na iznos od 50 m2, ili je isto oslobođenje moguće ishoditi i na osnovu ugovora o dosmrtnom? Hvala. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
samo.ja odgovoreno: 22. studeni 2012. Dijeli odgovoreno: 22. studeni 2012. Poštovani, da li je, u za mene sličnoj situaciji, bolje sklopiti kupoprodajni ugovor, te, s obzirom da bih na taj način stjekao prvu nekretninu, na osnovu istog ostvario oslobođenje od poreza na iznos od 50 m2, ili je isto oslobođenje moguće ishoditi i na osnovu ugovora o dosmrtnom?Hvala. Zadnjim izmjenama Zakona o porezu na promet nekretnina jasno je definirano da se oslobođenje od plaćanja poreza na promet nekretnina može ostvariti samo na temelju sklopljenog kupoprodajnog ugovora ali ne i po osnovi drugog pravnog posla koje ima obilježja kupnje, u vašem upitu konkretno, ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Matrix odgovoreno: 6. prosinac 2012. Dijeli odgovoreno: 6. prosinac 2012. Hvala, pozdrav, Marina kod ugovora o doz.izdrzavanju,vi bi bili oslobodjeni od placanja poreza,sukladno clanku 11 Zak.o por.na pr.nek. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
samo.ja odgovoreno: 6. prosinac 2012. Dijeli odgovoreno: 6. prosinac 2012. Poštovani, da li je, u za mene sličnoj situaciji, bolje sklopiti kupoprodajni ugovor, te, s obzirom da bih na taj način stjekao prvu nekretninu, na osnovu istog ostvario oslobođenje od poreza na iznos od 50 m2, ili je isto oslobođenje moguće ishoditi i na osnovu ugovora o dosmrtnom?Hvala. U sličnoj ste situaciji, misleći pri tom da namjeravate sklopiti ugovor o dosmrtnom s roditeljima ili nekim drugim? ako su u pitanju roditelji, na vas se ne može primjeniti oslobođenje jer ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ima elemente kupoprodaje, a oslobođenja za potomke i pretke su predviđena samo kod darovanja i nasljeđivanja, te ugovora o doživotnom uzdržavanju. Za vas je onda povoljnije sklopiti kupoprodajni ugovor s roditeljima te tražiti oslobođenje od plaćanja poreza ukoliko ispunjavate uvjete (vi i vaši članovi uže obitelji, bračni drug i djeca) iz Zakona o porezu na promet nekretnina čl 11.a. Imajte na umu ako fiktivno sklopite ugovor da vas Porezna uprava može tražiti dokaze o izvorima financiranja nekretnine, što ćete isto morati navesti i u obrascu Prijava poreza na promet nekretnina. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
samo.ja odgovoreno: 6. prosinac 2012. Dijeli odgovoreno: 6. prosinac 2012. Zakonske odredbe kod oslobođenja plaćanja poreza su različite kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju i ugovora o doživotnom uzdržavanju! Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju nema oslobođenja po ni jednoj osnovi. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.