Jump to content

Netocan datum smrti u oporuci


Dulijano

Preporučene objave

Od pokojnog ujka moja mama je oporucno dobila vise nekretnina.Dva pitanja:

1.U rjesenju o nasljedjivanju upisanog kod nadleznog suda kao datum smrti pokojnog ujka naveden je 11.02.1972.(netocan datum),a u izvodu iz knjige umrlih 11.02.1979.(tocan datum).Da li je moguce ispraviti ovu pogresku,i ako da,kako i na koji nacin?

2.U gruntovnom ulosku (B-Vlastovnica),prijenos br.2 glasi na pokojnu baku moje mame,tocnije,Simac Milku,sto se podudara i s nadgrobnim spomenikom.No,u izvodu iz knjige umrlih i onog Zupnog ureda glasi Ljudmila.Prijenos br.3 ne postoji.Prijenos br.4 glasi na pokojnog ujka moje mame.Prijenos br.5 glasi na moju mamu.Zadnji upis je darovni ugovor kojim je mama darovala nekretninu svojem pokojnom ocu,mojem pokojnom djedu kako bi ostvarila pravo na djecji doplatak.

Iza Nove godine ocekuje se ostavinska rasprava,no,nas zanima ispravnost B vlastovnice s obzirom da se u njoj kao ime mamine bake navodi Milka,a u izvodima Ljudmila,a po datumima rodjenja i smrti radi se o potpuno istoj osobi. Nadam se da sam uspio objasniti na sto jednostavniji nacin.Ako nesto nije razumljivo,slobodno pitajte.Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste baš jasni jer pišete da je donijeto rješenje o nasljeđivanju (kada?) a da ostavinski postupak tek predstoji.

 

Naši sudovi nastoje smanjiti dugotrajnost postupaka, ali da su baš počeli putovati kroz vrijeme, to mi je malo nevjerojatno iako živimo u zemlji gdje ima stvari koje bi iznenadile i Chucka Norrisa :-)

 

Neovisno o tome.

 

Ispravak očigledne pogreške u sudskoj odluci (što bi u ovom slučaju značilo da je u spisu dokument s ispravnim datumom) možete tražiti u svako doba. Da li ovo "u svako doba" u praksi znači i za odluke stare 40 godina, to ne znam.

 

Vrlo je poželjno da ispravak za takve podatke zatražite jer vam neispravljanje može jako zakomplicirati život.

 

Ako sud odbije izvršiti promjenu kao ispravak, svakako podnesite žalbu ako nije istekao rok.

 

Korištenje različitih oblika istog imena u zemljišnim knjigama u upisima starijeg datuma i u drugim dokumentima je često, naročito u nekim krajevima. Tome je često pridonio i nemar samih nositelja tih imena. Koliko znam ne postoji univerzalni propisani način kako da se to riješi. Iz osobnog iskustva znam da će sud u pravilu prihvatiti da se radi o istoj osobi ako se radi o različitim oblicima koji su uobičajeni i ako možete potvrditi dokumentima s ostalim podacima (datum rođenja, ime oca i majke, adresa ...) da je tako, a isto će postupiti npr. u ostavinskom postupku i ako se svi nasljednici o tome slože. Bilo bi dobro napomenuti sucu odnosno bilježniku da se u rješenju o nasljeđivanju navedu oba oblika imena - službeno i u zagradi uobičajeno korišteno.

 

Što se tiče rednih brojeva upisa, malo je vjerojatno da oni ne postoje. Svi upisi su vidljivi u povijesnom dijelu z.k. uloška, a u izvatku se navode samo oni koji se odnose na aktualno stanje.

 

Dakle, ako vas to muči, zatražite povijesni dio uloška, može pomoći i pri utvrđivanju identiteta "višeimenih" osoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rjesenje o nasljedjivanju vezano je uz nasljedstvo koje je mamin ujak oporucno ostavio mojoj mami u obliku nekretnine.(tu je sporan ona godina smrti).Da bi mama mogla dobijati djeciji doplatak poklonila je nekretninu koju je naslijedila svojem ocu,mojem djedu,o cemu postoje i pravovaljani dokumenti.Djed je umro 20.10. ove godine.Sada ta poklonjena nekretnina ulazi u ostavinsku masu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija