Jump to content

Ugovor u korist treće osobe


Mira001

Preporučene objave

Poštovanje,

 

imam jedan specifičan zadatak, koji također ne znam riješiti, ni na kraju pameti mi nije rješenje. Malo me buni i nedostatak podataka, ali zadatak je takav. Nadam se da ćete mi pomoći kao i do sada.

 

Zadatak:

Radnik je zakučio sa bolnicom, u kojoj je inače stalno zaposlen, Ugovor o upućivanju zdravstvenog radnika na ugoverni rad u inostranu bolnicu.

Ugovorom je predviđeno da će taj radnik dobijati plaću u iznosu od 1000 eura, koju se obavezala isplaćivati inostrana bolnica. Radnik je za period od 18 mjesecei primao plaću u iznosu od 700 eura od inostrane zdravstvene ustanove. Inače, upućivanje je izvršeno na Osnovu Osnovnog protokola zaključenog 1981. godine između dvije države. Kakva su prava radnika?

 

:-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nedvojbeno je da se radi o ugovoru izmedju dvije pravne osobe(zdrastvene institucije) u korist trećeg(radnika) (pactum in favorem tertii)u kojem se inostrana ustanova kao duznik obvezala drugoj(vjerovniku) da će ispuniti određenu činidbu u korist radnika.

Iz cega proizilazi da radnik ima pravo zahtijevati činidbu od dužnika bez obzira što nije sudjelovao u sklapanju ugovora,jer se ovaj ugovor svodi na jednu klauzulu dodanu nekome od postojećih ugovora po kojoj je dužnik dužan činidbu ispuniti trećemu umjesto vjerovnika.Prema tome, radnik dobiva pravo iz tuđeg ugovora na temelju suglasnosti volja ugovornih stranaka,koje određuju obujam i sadržaj prava radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija