Jump to content

HTdd .(HPT CRONET) - nudi sklapanje nagodbe uz otpis zateznih kamata


davor2010

Preporučene objave

Odvjetnik u svojstvu generalnog opunomoćenika HT d.dZagreb obraća mi se za novčano potraživanje .predmetno potraživanje proizlazi iz pretplatničkog osnosa za mobilnu telefoniju prema ugovoru br......... te se sastoji od glavnice ,troškova ovršnog postupks i dospjelih zateznih kamata ,te mi nudi sklapanje nagogodbe kojom bih se obavezao HT d.d. platiti dug na ime glavnicce i troškova postupka dok bi se HT u tom slučaju odrekao potraživanja s osnove zateznih kamata.Nagodbeni iznos bih mogao platiti u više mjesečnih obroka . U predmetu stoji; ponuda za sklapnje nagodbe bez broja OVRV.

Dug je inače nastao 1997 i 1998 ovrhovoditelju HPT-CRONET GSM,Zagreb. Prijedlog za donošenje rješenja o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave (izvadak iz poslovne knjige, obračun kamata )podnesen je 1/1999 god..Ovrha je određena zapljenom, procjenom i prodajom te namirenjem ovrhovoditelja iz iznosa prodajom pokretnina koje nalaze u posjedu ovršenika. Nagodio sam se platio dvije rate i ..više nisam mogao ! 3 je puta sudski ovršitelj bezuspješno uredovao , da bi 09.04.2009.dobio od HT d.d. kao ovrhovoditelja , prijedlog za promjenu sredstva ovrhe na novčanoj tražbini ovršenikova računa kod banke tj. Rješenje kojim Općinski sud usvaja prijedlog (OVRV.../98)

Ništa nisam poduzimao ,žalio se i sl. jer nisam primio osobno pismeno! U očevidniku kod FINE sam vidio blokadu po br. OVRV.../98).Što bih mogao uraditi u ovom slučaju ? Da li je nastupio prekid zastare ovim prijedlogom za promjenu sredstva ovrhe ili se mogu pozvati ipak na zastaru jer je prošlo više od 10 godina od ovrhe iz1999? Da li mogu tako i tako otpisati kamate po ZOO a temeljem članka

Povremene tražbine

Članak 226.-zastara 3 god.

Zastara prava

Članak 227.

(1) Pravo iz kojega proistječu povremene tražbine zastarijeva za pet godina, računajući od dospjelosti najstarije neispunjene tražbine.

(2) Kad zastari pravo iz kojega proistječu povremene tražbine, vjerovnik gubi pravo ne samo da zahtijeva buduća povremena davanja

Po kojem se Zakonu tretira takav stara dug odnosno ovrha ?

Zahvaljujem na hitnom odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prekid zastare je nastao kad si priznao dug, pristao na nagodbi i plati dvije rate.

 

zastara za potraživanja određena odlukom sud,javnog bilježnika, upravnog tijela je 10 godina. predpostavljam da je nastupila zastara pa te pozivaju da ponovo priznaš dug(nagodba) i prekineš zastaru.

 

ako je novo rješenje o ovrsi stiglo 2009. g. a na to rješenje nisi podnio žalbu

osporavao dug zbog zastare, tada je i novo rješenje postalo pravomoćno (kad je istekao rok za žalbu).

nema zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na Rješenju Opć.građanskog suda iz 2009 a u svezi OVRV-..../98 piše samo "da Sud usvaja prijedlog ovrhovoditelja o promjeni sredstva ovrhe i da moram platiti u roku 8 dana " ... Dakle , nigdje mi nisu naveli da se mogu žaliti na to Rješenje!!! Usput pismo je došlo poštom bez preporuke ili s povratnicom !

 

Dakle ,pitanje je sad, da li je tim Rješenjem doista došlo do prekida zastare ili je stvarno moguće da je prošla zastara od datuma pravomoćnosti rješenja o ovrsi iz 1998 odnosno od datuma kada sam uplatio ratu po nagodbi 26.02.2002 god. ? Da li sam u pravu ako konstatiram da je zastar nastupila 26.12.2012.dakle nakon 10 god.Što znači kratica OVRPL-...09OvrV-.../98

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MOLIM Vas odgovor jer mi je hitnooo u pogledu mogućnosti da li je tim Rješenjem Općinskog suda doista došlo do prekida zastare kojim je ovrhovoditelj dao " PRIJEDLOG promjenu sredstava ovrhe na novčanoj tražbini ovršenika "i koji je Sud "usvojio"?

Da li je moguće da je prošla zastara od datuma pravomoćnosti rješenja o ovrsi OVRV-1998 odnosno od datuma kada sam uplatio ratu po nagodbi 26.02.2002 god. ?

Da li sam u pravu ako konstatiram da je zastara nastupila 26.12.2012.dakle nakon 10 god. ili je stvarno prekinuta zastara tim činom ovrhovodtiteljeva odvjetnika !

Još jednom napominjem u dopisu poslatom redovnom(običnom )poštom od strane ovrhovoditeljeva odvjetnika , u predmetu primljenog dopisa kojim se pozivam na nagodbu otpisa kamata i podmirenja glavnice i odvj. troškova od 2500 kn.( gl.cca 2 .300 a kamate su 11.000) " stoji: " broj ugovora sa mobilnim operaterom " a ne i poziv na broj OVRV iz '98 ili OVRPL' iz 2009. Koliko se sječam uložio sam prigovor na zastaru 2009 u roku 8 dana iako to u "Prijedlogu" nije navedeno s žigom Općinskog suda.Da li da se sada pozovem ponovo na 10 godišnju zastaru od datuma uplate rate nagodbe(2002) ili ?

Zahvaljujem Vam na hitnom odgovoru !ps. Inače sam u invalidskoj mirovini sa 3000 kn. mirovine

i neznam kako mogu prihvatiti odvjetničku nagodbu za plačenjem u 3 rata (glavnice i odvjetničkih troškova što čini cca 5500 kn.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija