Jump to content

Otpremnina


Snjezana110

Preporučene objave

Nakon povratka s roditeljskog dopusta očekujem ponudu novog ugovora. U mojem postojećem Ugovoru piše da: "Ako se Ugovor otkazuje od strane Poslodavca, a Radnik je na radu proveo više od dvije godine neprekidnog rada Radnik ima pravo na otpremninu. Otpremnina iznosi polovicu prosječne mjesečne plaće Radnika isplaćene tri mjeseca prije prestanka Ugovora o radu za svaku godinu neprekidnog rada."

Obzirom da ne planiram prihvatiti novi ugovor, a imam 10 punih godina staža kod poslodavca zanimaju me sljedeća pitanja:

 

1. Poslodavac mi planira ponuditi novi ugovor kojega ja ne planiram prihvatiti. Da li u tom slučaju automatski dolazi do otkaza ugovora i obveze isplate otpremnine?

 

2. Na obračunu plaće imam više bruto iznosa: ugovoreni bruto, bruto nakon obračuna redovnog rada, minulog rada, bolovanja i godišnjeg; bruto sa doprinosima iz i na plaću. Koji se bruto obračunava prilikom isplate otpremnine?

 

3. Budući da se radi o poslovnom uvjetovanom otkazu koliki iznos je oporeziv i na koji način se taj porez obračunava (da li kao i plaća, dakle umanjenje za doprinose MIO I i II stup, porez, prirez?) Naime radi se o poslovno uvjetovanom otkazu i pročitala sam da je u tom slučaju neoporezivi dio u mojem slučaju 64.000,00 kn. Po ne nekoj mojoj računici za otpremninu od 100.000,00 kn, onaj preostali oporezivi dio od 36.000,00 kn praktički se prepolovi prilikom isplate?!

 

4. Da li imam pravo prijaviti povrat poreza na osnovu isplaćene otpremnine?

 

5. Nakon korištenja roditeljskog dopusta planiram koristiti 2 tjedna godišnjeg odmora. Obzirom da će mi za taj period biti isplaćena plaća, koji iznos će ući u obračun otpremnine. Da li plaća za ta 2 tjedna (obzirom da će odmah nakon toga uslijediti otkaz) i još plaće 2 mjeseca prije početka korištenja roditeljskog dopusta ili nekako drugačije?

 

6. Da li u izračun otpremnine ulazi i plaća za vrijeme otkaznog roka?

 

Unaprijed zahvaljujem!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija