Jump to content

podjela imovine prilikom brakorazvoda


proversa

Preporučene objave

Suprug i ja se razvodimo. prije 12 g smo kupili kuću u vrijednosti od 165 000 DM za koju smo novac namakli tako da smo podigli kredit u iznosu od 100 000 DM, kojega trebamo isplaćivati još dvije godine,dio novca ( 5000 DM su nam poklonili moji roditelji, a dio (60 000 DM) njegova majka. Taj novac je bio zajednički poklon nama i nigdje nije napisano ni navedeno da je to poseban poklon njemu ili meni. Suprug sada ne pristaje da se vrijednost kuću podijeli na dva jednaka dijela, već da se moj dio umanji za svotu novca koju nam je dala njegova majka, i njegov za svotu koju su dali moji roditelji, ali koji je znatno manji. Kada smo kuću kupovali nije bilo ni riječi o tome da će se ovi pokloni uzimati u obzir prilikom eventualne podjele kuće. Isto tako, kada sam navela da bi onda trebalo uzeti u obzir i dio novca koji su nam moji roditelji dali u dva navrata u posljednjih 12 godina, rekao mi je da se to ne računa jer je to bio novac koji su nam dali za životne troškove, a ne za kupovinu kuće.Možete li mi reći kakva su točno moja prava, tj, da li njegov stav ima zakonsko uporište?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

podnijeti tužbu za utvrđivanje i podjelu imovine.

sud će utvrditi šta je zajednička imovina i u kom omjeru.

za predpostaviti je da će navesti majku kao svjedoka od kog je darom dobio 60.000,00DM

taj dar je bio za zajedničku korist dok je trajao brak ali nakon razvoda dar je samo sinov.

isto vrijedi i za drugu stranu.

ovisi o dokazima ali predpostavljam da bi i sud donio odluku:

60.000,00 DM ili 1/3 kuče je osobno vlasnistvo.

2/3 kuće je bračna stečevina

za sva davanja s namjenom potrebno je imati dokaz (darovanje novca).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim savjet i svesrdnu pomoć; suprug i ja smo pred razvodom, naša imovina-kuća je upisana u zemljišne knjige na svakog od nas u idealnim dijelovima temeljem sklopljenog bračnog ugovora. Obzirom da se moramo podijeliti predložila sam da kuću podijelimo po vertikali, njemu desna strana, a meni lijeva strana kuće, te se s njim nikako ne mogu dogovoriti oko podjele jer on želi još jedan stan u podrumu, a između ostalog na mojoj lijevoj strani je jedan stan pod hipotekom. Predložila sam da ću plaćati pola hipotekarnog kredita i da preseli hipoteku na svoj stan, no međutim on ne pristaje na ništa osim da želi stan u podrumu i ostaviti hipoteku na mojoj strani, te da još otplaćujem pola tog kredita, što mislim da nikako nije korektno. Kako riješiti ovaj problem, jer sam se nadala da će do dogovora doći, te bismo u tom slučaju načinili darovne ugovore jedan drugome i tada bili u 100 % vlasništvu podijeljenih stanova i dok smo još u braku ne bi trebali platiti porez, te se kasnije sporazumno razvesti. Da li se ovakav slučaj može riješiti razvrgnućem suvlasništva u izvanparničnom postupku obzirom je situacija čista, ili se može podjela načiniti prilikom razvoda ili jedino tužbom za podjelu bračne imovine, što bi bilo moguće i što bi najkraće trajalo? Hvala unaprijed na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija