Jump to content

Kredit podignut za drugoga


Robin Hood

Preporučene objave

Srdačan pozdrav, nastojat ću biti jasna (nažalost ne i kratka)

 

tijekom 2004g otac (dužnik) je na nagovor rođenog brata i nećaka (sudužnik) podigao namjenski kredit koji je iskorišten za uređenje njihove/sudužnikove kuće, dogovor je bio da će im otac pomoći sa dizanjem kredita a oni će ga otplaćivati.

Na tu sudužnikovu kuću banka je stavila teret, osiguranje je također na sudužnika. Od 2004 do 2007 sudužnik uglavnom redovno plaća kredit, ali tada sudužnik nažalost umire, zbog obzira prema bratu, otac (dužnik) nastavlja otplaćivati taj kredit jer nije želio brata i šogoricu i udovicu sudužnika opterećivati u tim teškim trenucima. Kroz godinu dana udovica odlazi iz kuće a majci sudužnika prepisuje kuću.

Kako vrijeme ide oca nitko ne kontaktira, a njegove pozive ignoriraju, prelaze ulicu kada vide nekog od očeve obitelji, skrivaju se u kući (i jasno su vidljivi) kada im kuca na vrata, što je oca izuzetno povrijedilo.

Kako je ocu voda došla do grla u financijskom smislu, a i zdravlje se pogoršalo, ja kontaktiram sa strinom i ona na prvom razgovoru kaže da će ona sve riješiti i preuzeti kredit (otac im pri tome oprašta sve plaćeno, cjelokupne kamate), imamo jos dva kontakta međutim kada je trebalo doći u banku i finalizirati sve, opet izbjegavanje.

U prosincu 2012. umire moj otac, kao jedina nasljednica otišla sam u banku i rekla im da ne želim preuzeti dug na sebe, jer nije potrošeno na očevu kuću, tražila sam i kompletnu dokumentaciju o kreditu (na koji je račun novac uplaćen, račune o potrošenom materijalu za obnovu, tko je uplaćivio rate kredita i sl - jer želim čvrste dokaze da novac nismo mi potrošili) rečeno je da dođem poslije ostavinske i da onda mogu dobiti sve papire.

Također službenik mi je rekao da ako ja ne preuzmem kredit da će banka onda postupiti prema kreditnom ugovoru i namiriti se iz sudužnikove kuće koja je pod teretom. Nekoliko dana kasnije službenik iz banke zove i kaže da će mi dati dokumentaciju ako ja pristanem preuzeti kredit na sebe, ja ne pristajem na tu ucjenu. Prošli tjedan dolazi pismo iz banke u kojem me traže da se kao nasljednica pismeno očitujem o načinu na koji ću otplatiti kredit.

 

Hvala na strpljenu tek sad prelazim na pitanja, potrebne su mi smjernice kako dalje.

Iz iščitavanja legalisa znam što kaže Zakon o nasljeđivanju, ali mogu li se pozvati na usmeni dogovor između oca i njegovog nećaka i na taj način dokazati da novac nije uzeo moj otac.

Ako im pošaljem pismo u kojem ne prihvaćam dug hoće li banka to shvatiti kao neku vrstu zelenog svjetla da i dalje vrši pritisak na mene. Da li da ih ignoriram ili ulazim s njima u rasprave, svjesna sam da će i dalje slati pisma kao oblik zastrašivanja.

Trenutno sam nezaposlena ali idem u sezonu raditi, može li mi banka sjesti na plaću, te ima li banka pravo sjesti na nasljeđenu kuću koja nije pod teretom.

Inače kredit je podignut u drugom gradu (gdje nikada otac nije živio i ne znamo nikoga tamo) jer je sudužnikova prijateljica radila u banci pa je sve brže pogurala. Svaku stranicu kreditnog ugovora uz dužnika je potpisao i sudužnik, a da je otac poživio do kraja kredita imao bi 78g, ima li neka dobna granica kod podizanja kredita.

Nikada nisam potpisala ugovor sa dotičnom bankom i ne vidim zašto bi otplaćivala nešto što nije moje tj očevo.

Mogu li preko neke tužbe dobiti papire iz banke na uvid, da li mi se to isplati. Znam da banke traže isključivo novac ali zar nije logično da poštuju vlastiti kreditni ugovor i naplate se preko kuće koju su u ugovoru teretili.

 

Oprostite na poduzem postu, ali svakom je njegov problem najveći, nadam se da će netko imati strpljenja i sve pročitati i reći što da napravim po pitanju banke.

 

Hvala i srdačan pozdrav

 

A

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pismeno od banke traži da naplatu duga vrše od sudužnika .

sudužnik je imao koristi od kredita .

sudužnik je u obvezi vračati dug kreditnog dužnika.

 

ili banku uputi da u sudskompostupku potražuju naplatu duga.

usmeni ugovor je postignut i realiziran .

ako postoje svjedoci navedite ih, ako dođe do sudskog spora.

 

banci nemojte priznati dug. ni riječima,ni pismeno ni u šali.

ako dug priznate dužni ste ga i vračati .

 

pročitaj Zakon o obveznim odnosima (barem prvih 200 članaka)

 

ako dođe do suda navesti da je novac od kredita posuđen .

vračanje je vršeno uplatom rata kredita.

kao nasljednik svog oca imaš pravo tražiti povrat novca (što si takođe nasljedio).

ali bilo bi potrebno pokrenuti postupak za naknadno pronađenu imovinu.

 

ako ipak nastaviš obvezu otplaćivanja kredita (odlukom suda ili dragovoljno)

od banke traži da prenesu hipoteku,po otplati kredita .

nakon otplate kredita traži mjenicu i potvrdu o vračanju duga.

 

pomoć stručne osobe bi bila poželjna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija