Jump to content

legalizacija objekta na tuđem zemljištu


Dejan Palac Palčić

Preporučene objave

Imam garažu na tuđem zemljištu i rečeno mi je da je mogu legalizirati.Kako je to moguče,kako da se uputim u legalizaciju tog objekta kad mi sutra može doći pravi vlasnik i reči da rušim garažu.To tuđe zemjište glasi na 30-tak osoba i prosto nemoguće da dobijem potpise od svih..pošto žive i izvan granica HR...Mi to zemjište koristimo desetlječima i nismo imali problema ali nikad se nezna kad može iskrsnut..molim vas za savjet..dali da se upuštam u legalizaciju ili ne??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,osobnog sam misljenja da bi vi mogli ishoditi pravo vlasnistva zemljista na kojem lezi konkretna garaza.

Naime,pravni odnos između vas kao graditelja i vlasnika zemljista regulira institut građenja na tuđem zemljištu.

Budući da navodite kako je konkretna garaza izgradjena 1980 god.,a prema sada važećem Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, stjecanje, promjene i pravni učinci te prestanak stvarnih prava do stupanja na snagu tog Zakona (1.1. 97.) prosuđuju se prema pravilima koja su se primjenjivala u trenutku stjecanja, promjene i prestanka prava i njihovih pravnih učinaka. Zato sam misljenja kako bi se na vaš slučaj primjenio ranije važeći Zakon o osnovnim vlasničkopravnim odnosima. Taj zakon je bio povoljniji za graditelja na tuđem zemljištu od današnjeg jer se više rukovodio socijalnim razlozima, a manje zaštitom vlasništva.

Temeljem tog zakona, ako je graditelj znao da gradi na tuđem zemljištu, vlasnik zemljišta može tražiti: da mu pripadne pravo vlasništva građevine ili da graditelj poruši građevinski objekti vrati mu zemljište u prvobitno stanje ili da mu graditelj isplati prometnu cijenu zemljišta.

Međutim, pravo tog izbora vlasnik zemljišta može ostvariti najkasnije u roku od tri godine od završetka izgradnje. Nakon toga vlasnik zemljišta može od graditelja zahtijevati samo isplatu prometne cijene zemljišta, s time da zakon ne propisuje koliki je zastarni rok za takvu tražbinu. U vašem predmetu ti su rokovi vjerojatno protekli pa je izvjesno da je vlasnik zemljista izgubio pravo vlasništva i da je zahtjev za isplatom zastario te da bi vi mogli sudskim putem ishoditi uknjižbu vlasništva nekretnine,odnosno garaze kao vanknjizno vlasnistvo i zemljista na kojem ista lezi..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve lijepo matrix zbori ali...što je institutom "Pošteni" graditelj? Pitanje je je li ovdje riječ o poštenom graditelju.

 

glede toga i jeste naglaseno da je bivsi zakon kudi kamo bio povoljniji za graditelja,gdje je vlasnik zemljista imao odredjene prekluzivne rokove u kojima je mogao ostvariti svoj pravni interes..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Pošteni graditelj"..dobro zborite..kako živim na selu i tu se svi poznajemo,nije ni moj otac radio garažu bez pitanja jednog od suvlasnika parcele..kako su u ono vrjeme postojale imaginarne granice znalo se na čijem djelu radimo garažu..međutim to je sve rekla kazala..starci su umrli i sa svakim sprovodom se broj vlasnika udvostručuje..danas i utrostručuje..da je moguče-ja sam spreman obeštetiti vlasnika sa nekom razumnom svotom..samo kad danas se više nezna tko je u kom djelu vlasnik,a svih 30-tak je prosto nemoguće i nelogično..ta garaža se nalazi preko ceste moje kuče i ukopana u brdo koje je danas zaraslo u trnje..ah meni vrjedi puno,nekome ništa..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

koji je zakljucak onda ? moze li se legalizirati ili ne ? i tko ce odrediti jel bio posteni graditelj ili neposteni, odnosno vlasnik cestice ? imam slicnu situaciju, gdje je pola garaze na mojoj cestici, a pola na drugoj. planiram graditi kucu i moram rjesiti pitanje garaze, jer necu moci ucrtati kucu. da li je rjesenje, ukoliko se dogovorimo da sazidamo zid po pola garaze, na medi i napravimo ugovor da se slazemo da su gradevine bas na medi ? nista mi nije jasno, sve pise u zakonu, a ne pise nista !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija