Jump to content

Culjak, Core Media i slicno


marama

Preporučene objave

Ovako, vidim da se u novinama govori o optuznici radi izvlacenja kojih 16 milijuna Kuna iz Nove i neplacanja preko 3 milijuna Kuna PDVa. Buduci uvijek uzimam sa rezervom ono sto procitam u novinama, pokusao sam pronaci optuznicu pa da sam vidim o cemu se radi. Nisam uspio (google, dorh.hr...). Jel to znaci da je optuznica tajna, da jos nije dostupna siroj javnosti ili znaci da ja ne znam trazit?

 

Ono sto sam zapravio htio vidjet je ovaj dio vezan za PDV. Dio sa izvlacenjem love mi je manje vise jasan, ali po ovome sto pise u medijima, Dorh ulijece sa spikom kako je drzava ostecena i to za iznos PDVa. Jel zna netko kako tuziteljstvo racuna kad sastavlja optuznicu? Jel u optuznicu ulijece realan iznos za koji je drzava ostecena ili se tu uzima neka "nasumicna" brojka do koje se dolazi pretpostavkom da optuzenici i njihovi porezni savjetnici nemaju pojima o knjigovotstvu i porezima?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, ali ako se ne varam, tužiteljstvo je to koje će morati dokazati sve što tvrdi, pa tako i da je država oštećena za PDV, kao i točan iznos. Dakle, ako tužiteljstvo želi, mogu do brojke doći i bacanjem kockica i gledanjem u talog kave, sve pod pretpostavkom da druga strana nema pojma... dokle god u to uspiju uvjeriti suce u svim stupnjevima postupka, a usprkos protuargumentaciji koju će (valjda) podnijeti i optuženi (ako već imaju porezne savjetnike i ovi imaju pojma, bilo bi šteta da ih aktivno ne uključe u postupak).

 

No, ako su stvarno toliko nesposobni, onda će (valjda) gubiti puno više slučajeva nego dobivaju, pa će (opet, valjda) Sabor postaviti pitanje isplativosti tužiteljstva u takvom sastavu. Ali Bajić se bio hvalio pred Saborom da je masu uspješan (94+ %)... Što znači ili da nisu tako glupi ili (barem) da biraju samo slučajeve koji su 101 % sigurni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ono sto sam zapravio htio vidjet je ovaj dio vezan za PDV. Dio sa izvlacenjem love mi je manje vise jasan, ali po ovome sto pise u medijima, Dorh ulijece sa spikom kako je drzava ostecena i to za iznos PDVa. Jel zna netko kako tuziteljstvo racuna kad sastavlja optuznicu?

Ako znaju koliki iznos novca je utajen onda znaju i koliki pdv nije plaćen te koliki iznos nije plaćen kao porez na dobit.

Po današenjem "novinarstvu" za prometni prekršaj možeš dobit kaznenu prijavu a za ubojstvo prekršajnu.Svi pišu (prepisuju) o svemu iako ni najosnovnijeg znanja o istome nemaju.Bitno je prvi namirisat veliku aferu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako znaju koliki iznos novca je utajen onda znaju i koliki pdv nije plaćen te koliki iznos nije plaćen kao porez na dobit.

 

Hm, ne mora biti. Zato sam i trazio optuznicu da vidim o kojim se tocno terminima radi. U medijima pise ovo:

 

... koje se tereti za neplaćanje 3,1 milijuna kuna PDV-a te nezakonito izvlačenje više od 16 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot.

 

"Nezakonito izvlacenje" je jasno. Iz ove mini-informacije proizlazi kao da su ispostavili fakturu na >16 milijuna Kuna i da na taj iznos nisu platili PDV. Pitanje je jesu li uopce fakturirali PDV? Koliko znam "neplacanje" nije isto sto i "utaja". Postoji ona knjigovotstvena fora da osnujes doo i da u prvoj godini mozes fakturirat milijune bez da udjes u sustav PDVa, sljedece godine zatvoris firmu i osnujes novu. Jel se mozda o tome radilo? No ono sto mene zanima je za koliko je zaista drzava ostecena i zanima me hoce li se taj iznos nac u optuznici. Vise se ne sjecam koji je tocno slucaj bio, ali tuziteljstvo je do iznosa za koji je drzava ostecena dosao na temelju nerealnog izracuna. Recimo, direktor/vlasnik doo-a moze sam sebi odredit placu (iznad onog direktorskog minimalca), a pored toga si moze isplacivat dobit. E sad, ako firma recimo "na crno" ostvari dobit od 100 milijuna Kuna, tuziteljstvo je u onom slucaju islo logikom da bi si tih 100 milijuna Kuna vlasnik isplatio kroz placu (kroz koju drzava pojede pola) a ne kroz dobit (sto bi bilo sasvim logicno jer je drzav onda pojela samo 20% poreza na dobit). Dakle umjesto da govore o steti od 20% od 100 milijuna Kuna (koliko je realno bila steta), tuziteljstvo je baratalo brojkom od 50 milijuna neplacenih doprinosa i poreza na dohodak.

Tako da bi mene zanimala optuznica i da konacno vidim sto u njoj pise i koji je bio modus operandi te core medie. Jel optuznica tajna pa je zato nema online? Na Dorhu nisam nasao nikakve optuznice, jel ne znam trazit ili su i ne-tajne optuznice samo ograniceno dostupne javnosti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija