Jump to content

Psiho-socijalni tretman ??!!!


bigfoot

Preporučene objave

Kratka vijest, danas, u Jutarnjem na 2. stranici : Sutkinja Visokog prekršajnog suda Blanka Žigante Živković požalila se da usprkos dobroj zakonsko- pravnoj regulativi obiteljskog nasilja još uvijek imamo neozbiljan stav o istome. Posebno je naglasila da još nije zaživjelo provođenje mjere psiho - socijalnog tretmana ( ???????- op bigfoot )

 

Zna li ona što su " Praktične smjernice za liječenje pacijenata s graničnim poremečajem osobnosti Američke udruge psihijatara" ?.....Zna li ona opće koji se poremećaj osobnosti krije iza svih pojavnih oblika obiteljskog nasilja ?....Zna li ona koja je incidencija tog poremećaja i koja je njegova spolna prevalencija ?

 

Psihosocijalni- tretman nije zaživio...to je istina...ali prije nego što on zaživi u današnji pravni postupak potrebno je uvesti ciljano traganje za Graničnim poremećajem osobnosti ( BPD, Borderline personality disorder )....jer jedino psiho-socijalnim tretmanom takvih osoba uspet će se smanjiti i suzbiti posljedice obiteljskog nasilja,... smanjiti broj propalih brakova i posljedice koje takve socijalno - pravne, a u biti medicinske okolnosti ostavljaju na naše najvažnije....na našu djecu.

 

 

(post editiran)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mario P. (26) osumnjičen je za nasilničko ponašanje u obitelji, prijetnje i zapostavljanje svoga maloljetnog djeteta. Do sada je kazneno prijavljen 154 puta zbog razbojstava i droga. Zbog posljednjih kaznenih djela, priveden je u istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda, te mu je nakon ispitivanja određeno zadržavanje.

 

Sumnjiči ga se za zlostavljanje 22-godišnje supruge i djeteta, koje nema ni godinu dana, piše Večernji list.

 

Suprugu je psihički i fizički zlostavljao od 19. ožujka 2005. do 11. lipnja 2006. Sve je počelo svega tri dana poslije njihova vjenčanja, kada ju je trudnu pretukao. Prijetio je da će "joj kukom iz trbuha izvaditi nerođeno dijete".

 

U to vrijeme obitelj je živjela u Splitu, a kada su došli u Zagreb, zlostavljanja su se nastavila. Tako ju je 2. svibnja udario šakom u glavu, dok je u naručju držala njihovo dijete. Sve je kulminiralo 10. lipnja 2006. kada je pijan došao kući. Opet je pretukao ženu te joj doslovno zavrnuo vratom.

 

Nesretna žena uspjela je bosa pobjeći iz kuće, no Mario P. ju je sustigao i počeo rukama i nogama udarati po tijelu.

 

Zapomaganje nesretne žene čula je susjeda, koja joj je htjela pomoći, no nasilnik je i njoj zaprijetio ubojstvom, te je nastavio tući suprugu. Pretučena žena ipak je uspjela pobjeći i pozvati policiju, koja je privela nasilnog supruga.

 

Mario P. nasilno se ponašao i dok je davao iskaz istražnoj sutkinji, pa je sve vrijeme bio vezan lisičinama, a u sudnici je bilo i dodatno osiguranje, piše Večernji list.

 

 

bit će da je ona teško poremećena, a on njezina žrtva...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do sada je kazneno prijavljen 154 puta

 

..je li Mario P. granični ili antisocijalni, niti me zanima...ne znam je li njegova supruga granični ili ovisni poremećaj osobnosti...neki kriteriji su tu...ali jedino pametan psihijatar koji poznaje i razumije poremećaje osobnosti i njihov odnos s bliskim osobama , MMPI i drugi znanstveni alati...mogu odgovoriti na to....ja i ne želim znati...ja i ne želim suditi........tek poznavanjem proširene kliničke slike i verificiranjem osobnosti ovih dvaju osoba može se tvrditi kako i zašto je došlo do nasilja u ovoj jadnoj i tragičnoj obitelji.......

 

PAZI: - jadnoj i tragičnoj OBITELJI

PAZI: - suditi

PAZI: - došlo do nasilja - ( a ne kriv ili kriva )

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko je meni poznato prema Pravilniku o provođenju psihosocijalnog tretmana, u Zagrebu se provodi psihosocijalni tretman nasilnika u obitelji u Centru za socijalnu skrb Zagreb, Kumičićeva 5. Provode ga 2 socijalne radnice koje su educirane za psihosocijalni tretman. Uvjet za provođenje tretmana je da nasilnik dobrovoljno pristane na provođenje istog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

o provođenju psihosocijalnog tretmana:

Zaštitna mjera provodi se u zdravstvenim ustanovama za one počinitelje nasilja u obitelji koji imaju pozitivnu psihijatrijsku anamnezu, dok za ostale počinitelje nasilja ovu mjeru mogu provoditi pravne ili fizičke osobe.

 

....iliti u prijevodu - logički potpuno isto:

 

LIJEČENJE OD KARCINOMA ( sinonim za BPD - emocionalni karcinom ) PROVODI SE NA ONKOLOŠKIM ODJELIMA ZDRAVSTVENIH USTANOVA ZA PACIJENTE KOJI IMAJU POZITIVNU ONKOLOŠKU ANAMNEZU (hrv: medicinski interview), DOK OSTALE BOLESNIKE OD KARCINOMA MOGU LIJEČITI TRAVARI, NAMJEŠTAČI UGANUTIH ZGLOBOVA I EVENTUALNO MEDICINSKE SESTRE.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija