Jump to content

Povrat u prijašnje stanje


Lakonogi

Preporučene objave

Propustio sam rok za izjavljivanje žalbe jer nisam na vrijeme primio rješenje prvostupanjskog suda. Naime, rješenje je od poštara preuzela i potpisala moja majka.

 

1. Zanima me da li je gore napisano, prema Vašem mišljenju i sudskoj praksi, razlog za pozitivno rješavanje molbe za povrat u prijašnje stanje.

 

2. Može li se povrat u prijašnje stanje tražiti kad se iz opravdanih razloga propusti rok za podnošenje žalbe protiv rješenja? Čl. 124. PZ-a spominje samo propuštanje roka za podnošenje žalbe protiv presude, ne i protiv rješenja.

 

U konkretnom slučaju radi se o žalbi protiv posebnog rješenja kojim se odbija zahtjev za obustavu postupka izvršenja kazne - žalba se podnosi Visokom prekršajnom sudu u roku od 3 dana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala za uputu. Pozorno sam proučio članak 146. PZ-a, iz kojeg proizlazi (prema mojoj interpretaciji) da dostava u ovom slučaju ipak nije izvršena sukladno zakonu. Naime, drugim stavkom čl. 146. je propisano da se okrivljeniku osobno dostavljaju odluke od čije dostave teče rok za pravni lijek. U ovom slučaju radi se o takvoj odluci - posebno rješenje doneseno po zahtjevu za obustavu postupka izvršenja kazne, rok za žalbu je 3 dana od primitka rješenja.

Stavkom 4. čl. 146. je propisano da se okrivljeniku može kod člana domaćinstva ostaviti pisana obavijest o tome gdje da bude prilikom slijedeće dostave, pa da se tek tada, prilikom slijedeće dostave, ako se okrivljenika ponovo ne zatekne, može postupiti po stavku 7., odnosno može se uručiti rješenje članu domaćinstva.

 

Dakle, kod prve dostave odluke od čije dostave teče rok za pravni lijek trebalo bi ostaviti obavijest okrivljeniku, a tek kod druge dostave može se odluka uručiti članu domaćinstva. Ovdje je već kod prve dostave rješenje uručeno članu domaćinstva.

 

Slažete li se s takvom interpretacijom čl. 146.?

 

I ako se slažete, mislite li da je to osnova za povrat u prijašnje stanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija