Jump to content

komplicirana ostavinska


energetic

Preporučene objave

Poštovanje,

kao sto samo ime kaže ova ostavinska je komplicirana.

Nakon smrti oca koji s kojim nisam bio u kontaktu 20 god. pozvan sam na ostavinsku.

 

1. Dali trebam sve dokumente o imovini nabavit prije ročišta ili će to javni bilježnik pripremiti? Od rodbine sam saznao što posjeduje i gdje. dali se to moze dobit u katastru za jedan dan. pošto Živim daleko

 

2. Stan u kojem je živio saznao sam da je moj djed meni ostavio u oporuci ali su otac i njegova braca i sestre nekako na sudu dogovorili da se podijele a oporuku ospore i on je dobio taj stan, ja nisam otišao na prvo ročište iako sam dobio poziv jer nisam mogao a daljne pozive nisam dobijao.

 

3. On ima još jednu kćer koju je priznao i jednu stariju od te ali je nije priznao.

 

Obitelj želi da da Ja i priznata sestra priznamo tu njegovu kćer i da se podijelimo na jednaka 3 dijela, to jest da sve bude zajedničko iako se nikad do sad nismo vidjeli.

 

Majka te nepriznate kćeri angažirala je odvjetnika pokušavat će obustavit našu ostavinsu i tuži nas za nepriznavanje njene kćeri kao ravnopravnog člana. Koja prava ima? Kako ih može ostvarit? osim ekshumacije. koliko nas može kočit?Sta ja trebam uradit da stan dobijem jer svi govore kako je djed meni ostavio stan i da meni treba pripast.

prvo rocište je za tjedan dana

hvala svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u gruntovnici (sud),prema mjestu prebivališta i boravišta, provjeriš imovno stanje oca. vlasnički list treba dostaviti javnom bilježniku.

 

ostavitelja (umrlu osobu )nasljeđuju djeca i bračni partner.

nepriznata "kći" bi u rodnom listu trabala imati upisano ime oca. (pokušajte nabaviti njen rodnilist). ako rodni list ne sadrži ime oca za to postoji razlog.

za nepriznavanje "kćerke" takođe postoji razlog. priznanje je bilomoguće,dok je ostavitelj bio živ, izjavom pisanom osobno, rukom.

 

rodbini koja traži priznanje "sestre" i podjelu nasljedstva savjetujte da svoju imovinu daruju "sestri"

ako im je toliko stali do "sestre".

 

priznanje djeteta se treba tražiti putem suda i dokazivanjem .

zahtjev za priznanje od strane nasljednika je pomalo čudan (mutni poslovi).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne. ime oca upisuju djelatnici matičnog ureda nakon očitovanja oca.

ili automatizmom ako su roditelji djeteta u braku.

priznavanje očinstva treba tražiti sudskim putem.

tek nakon što sud donese odluku moguć je upis oca

po sudskoj odluci.

 

zar je tebi u interesu da djeliš nasljedstvo sa osobom koju tvoj otac nije priznao kao kći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sigurno.

svako ima pravo tražiti sudsku zaštitu

kakva će ona biti ovisi o dokazima.

 

zato tražite rodni list za "sestru" i dokaze o nepostojanju vanbračne zajednice (svjedoke)

ili saznajte bračno stanje "izvanbračne supruge" , unazad tri godine.

u nadležnom matičnom uredu tražite podatak o njenom bračnom stanju ili vjenčani list.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije mi jasno kako su se oni mogli dogovorit da ospore oporuku djeda i da moj otac uzme moj dio? sad ja trebam nac u sudu taj postupak i ako bude tako dali mogu stan izvadit iz ovog ostavinskog postupka.

kako može dokazat da je bila u vanbračnoj zajednici ako ona zivi u drugoj državi i ako je dolazila ponekad kod njega.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sumnjam da ste se na bilo koji nacin odrekli od nasljedstva iza umrlog djeda,ako niste sudu dostavljali nikakve nasljednicke izjave.

Članak 220.ZN

(1) Svatko je ovlašten, ali nitko nije dužan dati nasljedničku izjavu.

(2) Za osobu koja nije dala izjavu o odricanju od nasljedstva smatra se da želi biti nasljednikom.

Ako ste dobili poziv za ostavinsku raspravu iza umrlog djeda,onda je sasvim izvjesno da oporuka postoji kao da je i prilozena sudu,jer vas ni po kojem drugom osnovu za nasljedjivanje sud nije mogao pozivati ako se uzme u obzir da je vash otac ziv.

Upitno je sta se poslije zavrsenog ostavinskog postupka desavalo,medjutim sve da se i nije znalo za postojanje oporuke koju bi imali namjeru objelodaniti i pokrenuti postupak po pitanju nasljednopravnog zahtjeva,opravdano se moze postaviti pitanje,da li je nastupila zastara.

Članak 138.ZN

(1) Pravo zahtijevati ostavinu kao nasljednik ostavitelja prema poštenom posjedniku koji također tvrdi da na nju ima pravo kao nasljednik zastarijeva za godinu dana od kada je nasljednik saznao za svoje pravo i za posjednika ostavine, a najkasnije za deset godina računajući za zakonskog nasljednika od smrti ostaviteljeve,a za oporučnog nasljednika od proglašenja oporuke....

Članak 235.ZN

(1) Ako se nakon pravomoćnosti rješenja o nasljeđivanju pronađe oporuka, sud će je proglasiti, te zapisnik o proglašenju i presliku oporuke dostaviti ostavinskom sudu, a zadržati njezin izvornik.

(2) U slučaju iz stavka 1. ovoga članka ostavinski sud neće ponovno voditi ostavinsku raspravu, nego će obavijestiti zainteresirane osobe o proglašenju oporuke i upozoriti ih da mogu svoja prava na temelju oporuke ostvarivati u parnici....

Po pitanju osobe koja tvrdi da je kcerka vaseg oca,moze nastati spor,sto se nece rjesavati u ostavinskom postupku...

Članak 222.ZN

(1) Sud će prekinuti ostavinski postupak i uputiti stranke na parnicu ili postupak pred upravnim tijelom ako su među strankama sporne činjenice o kojima ovisi neko njihovo pravo....

Vrlo je bitno da provjerite slijed dogadjaja koji se desavao nakon pokretanja ostavinske rasprave iza umrlog djeda,a sto vam je vec savjetovano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovanje, bio sam na ostavinskoj raspravi

1. saznao sam da je djed ostavio meni dio kuće koja je sad u ostavinskom postupku.

moj otac i njegove sestre su odlučili bez mene da je taj dio kuće pripadao babi koja je umrla 4mjeseca prije djeda i da nisu vodili ostavinski postupak iza babe, iako je djed naveo da je to njegova kuca i da ako ga baba nadzivi da pripada njoj a kad umre muškim unucima.

tako su me izbacili iz nasljedstva.

2. zena kojoj nije priznato dijete trazi priznanje dijeteta i sad navodi i bracnu zajednicu.

dali cu ja morati platiti sve troskove ako ona dokaze da je dijete njegovo?

kako da dobijem dio kuce koij je djed meni ostavio, dali trebam nekog tuziti?

ako ima odvjetnika koji bi me zastupali ovime mozemo stupti u kontakt, ostavinska je u zadru a ja sam u osijeku

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

....

1. saznao sam da je djed ostavio meni dio kuće koja je sad u ostavinskom postupku.

moj otac i njegove sestre su odlučili bez mene da je taj dio kuće pripadao babi koja je umrla 4mjeseca prije djeda i da nisu vodili ostavinski postupak iza babe, iako je djed naveo da je to njegova kuca i da ako ga baba nadzivi da pripada njoj a kad umre muškim unucima.

tako su me izbacili iz nasljedstva.

...

 

Meni se čini da nije toliko komplicirana vaša situacija koliko su komplicirani i manjkavi vaši opisi.

 

Vaš otac i njegove sestre nisu mogli odlučiti ništa.

 

Odluke u ostavinskom postupku donosi sud.

 

Sud može pogriješiti ako su mu dostavljeni pogrešni ili neistiniti podaci, ili nenamjerno, ili namjerno (korupcija). Iako se svi najprije hvataju za ovo treće, prvo i drugo je puno češće.

 

U sva tri slučaja postoje lijekovi, redovni (žalba) i izvanredni.

 

Dakle, ako je sudu bila poznata oporuka, pa su je nasljednici pob ijali, moguće je da su bili upućeni u parnicu. Ako se vi niste odazvali na poziv u parnicu koji ste uredno dobili, moguće je bilo usvajanje tužbenog zahtjeva radi ogluhe tuženoga. Ako je tako, onda ne krivite ni tužitelje ni sud nego sebe.

 

Ako je ostavinski sud ipak pogriješio ili mu oporuka nije bila dostavljena, a vi u ostavinskom postupku niste sudjelovali, možete svoja prava tražiti tužbom ako nisu istekli rokovi.

 

Tom tužbom tražit ćete ono što vam po oporuci pripada, a rješavanje toga pitanja je i prethodno pitanje za druge nasljedničke zahtjeve usmjerene na imovinu vašeg oca. Dakle, ako nepriznata kćer pokrene parnicu, moći ćete tražiti prekid toga postupka budući da neće biti poznato što uopće čini ostavinu iza vašeg oca.

 

Ako ne podnesete tužbu radi stjecanja prava iz oporuke, odlučivat će se prema stanju kakvo jest, bez obzira na koji način je do njega došlo.

 

Neovisno od svega navedenog, prvo trebate pribaviti svu dokumentaciju jer je bez toga svaki razgovor besmislen. To uključuje z.k. izvatke (s povijesnim dijelom), sve dokumente na temelju kojih je vlasništvo upisivano (rješenja o nasljeđivanju), a po potrebi i uvid u zapisnike ostavinskog postupka, i možebitne parnice radi pobijanja oporuke ako je vođena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija