Jump to content

ZAŠTITA OD BUKE


anonimno

Preporučene objave

Ima li netko da mi može reći kako se boriti protiv kontradiktornosti zakona samome sebi. Konkretno radi se o zakonu o zaštiti od buke. Tamo doslovce piše ovako:

 

Članak 5.

 

Zaštitu od buke dužni su provoditi i osigurati njezino provođenje tijela državne uprave, jedinice područne (regionalne) samouprave, jedinice lokalne samouprave te pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti i građani.

 

Članak 6.

 

Zaštita od buke provodi se danonoćno.

 

Članak 15.

 

Izvori buke koji se privremeno koriste ili se trajno postavljaju u otvorenom prostoru na razini zemlje, na zidove i krovove zgrada, nepokretne i pokretne objekte ili se koriste na vodi ili u zraku moraju imati podatke o zvučnoj snazi.

 

Izvori buke iz stavka 1. ovoga članka mogu se koristiti ako tijelo državne uprave nadležno za poslove sanitarne inspekcije rješenjem utvrdi da buka od izvora neće prelaziti dopuštene razine u okolini.

 

Članak 16.

 

Radi zadovoljavanja potreba za održavanjem javnih skupova i organiziranja razonode, zabavnih i športskih priredbi i drugih aktivnosti na otvorenom ili u zatvorenom prostoru za stanovništvo i goste, kada postoji mogućnost prekoračenja dopuštenih razina buke, jedinice lokalne samouprave odlukom predstavničkih tijela određuju ulice, dijelove ulica i naselja, trgove i druge lokacije namijenjene u te svrhe. Istom odlukom određuju se i putovi za dolaženje i odlaženje sudionika navedenih događanja.

 

Buka koja nastaje uslijed događanja iz prethodnog stavka ne smije u drugim ulicama ili dijelovima ulica, u ostalim dijelovima istog naselja i drugim naseljima prelaziti dopuštene granice.

 

Sporan je članak 16. U njemu jasno piše da se buka smije praviti koliko vas volja ako to dozvoli jedinica lokalne samouprave. Prema njemu, ako jedinica lokalne samouprave dozvoli održavanje nekog koncerta recimo u stambenoj četvrti ili bilo gdje drugdje gdje se može ometati miran san i samim tim i zdravlje ljudi onda je to dozvoljeno. Nigdje ne piše da lokalna samouprava to ne može odobravati svaki dan pod vašim prozorima. Time je omogućeno da svi oni članovi zakona prethodno napisani padnu u vodu. Ako žele mogu vas maltretirati bukom do mile volje, a da je sve u skladu sa zakonom.

 

Pitanje je kako se izboriti za svoje ustavno pravo koje kaže "svatko ima pravo na zdrav život", ako vam lokalna uprava ne želi izići u susret i recimo zabraniti svakodnevno održavanje javnih manifestacija pod vašim prozorima.

 

Ako bilo tko zna odgovor na ovo pitanje molim ga da mi što prije odgovori jer me već godinama maltretiraju bukom i nemam se kome obratiti jer je navodno sve u skladu sa zakonom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Na žalost ja nemam odgovor na ovo pitanje već sam isto tako žrtva višegodišnje skoro svakodnevne buke do ranih jutarnjih sati. Zbog toga mi je oštrećen sluh (zbog uguravanja čepova), na poslu sve teže funkcioniram, problemi s pamćenjem , ma potpuno narušeno zdravlje.

Neka mi netko odgovori da li se može tužiti jedinice lokalne samouprave zbog narušavanja zdravlja i gubitka osnovnih ljudskih prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko ja znam sanitarna inspekcija je ovlaštena za nadzor nad provođenjem Zakona o zaštiti od buke. Zašto ne podnesete pismenu prijavu i ne tražite mjerenje razine buke. Najbolje da o tome obavijestite, tj. presliku prijave pošaljete i na Ministarstvo zdravstva koje je i predlagač Zakona o zaštiti od buke. To iz razloga da vaša prijava dobije više na težini iako ne sumnjam da će sanitarna inspekcija izaći na teren i izvršiti vještačenje. A možete i sami angažirati neku pravnu osobu (tvrtku) koja je temeljem rješenja Ministarstva zdravstva ovlaštena za mjerenje i evaluaciju razine buke. No, to ćete onda morati sami platiti. Svakako provjerite da li tvrtak ima to ovlaštenje MZ RH. Poslije ćete, već ovisno o tome što će stajati u izvješću o mjerenju razine buke moći dalje postupati. .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma oštećene su mi uši pa prema tome imam problema i sa sluhom. Za onu razinu buke koju noću trpim nije dovoljno da samo stavim čepove u uši već ih moram ugurati dok dođem do zadovoljavajućeg rezultata. Jedno uho me već konstantno boli tako da mislim da više neću moći koristiti čepove. A što onda? U ludnicu.

Usput ova buka kod mene traje već godinama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo jednog zanimljivog komentara iz Vjesnika 18/08/06:

 

Teror buke u Malom Lošinju

Objavili ste u Vjesniku u četvrtak da inspekcija za buku obilazi jadranske gradove i zatvara lokale u kojima je prevelika buka, na koju se žale građani i turisti. Šteta što je akcija počela tek sada, ali evo kako stvari stoje u Malom Lošinju glede tvrdnje da su neke prijave za preveliku buku zbog loših međuljudskih odnosa. Oni su logična posljedica stanja: ne spavamo već 77 dana zbog bara »Godimento«, u kojem techno glazba trešti do najmanje tri u noći, a katkad i do jutra, a prate je krikovi i urlici DJ-a i njihovih gostiju. Točno je da je bila inspekcija, ali im je netko dojavio za njihov dolazak i primirili su se nekoliko dana. Taj je lokal usred stambene zone, u srcu Lošinja, a imaju dozvolu za razinu buke kao u industrijskoj zoni. Uredno potpisani papiri navodno vežu ruke policiji, ali pročelnica za urbanizam i komunalnu djelatnost Ljiljana Runković tvrdi da nije potpisala takvo odobrenje. Građani su potpuno sluđeni. Jedna susjeda je zaprijetila da će se u znak protesta u nemoći da se nešto učini spaliti na lošinjskoj rivi.

GRUPA OČAJNIH GRAĐANA, MALI LOŠINJ

 

Nadam se da će se malo pomalo nešto početi rješavati po tom pitanju prije nego što se dogodii nešto strašno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Objavio Poruka

Anonimno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Re: AKO VAM SMETA BUKA IZ CAFFE BARA 83.131.131.238OdgovoriUredi objavuObriši objavu

 

Ebat. sve si sam obavio. Koliko truda i energije da se obavi tuđi posao .

15:15 19/8/2006

Anonimno

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKO VAM SMETA BUKA IZ CAFFE BARA 219.93.211.74OdgovoriUredi objavuObriši objavu

 

Ako imate problema sa preglasnom bukom iz ugostiteljskih objekata koji pri tome ne pošruju ni radno vrijeme onda imate problem kakav sam imao i ja pa vam možda ovo pomogne, meni je!!

Nakon mnogobrojinih zvanja policije koje nije urodilo plodom napravio sam ovo: Zvao sam policiji oko 4 sata ujutro i sutra dan službeno zatražio zapisnik patrole.Nisu mi ga htjeli dat pa sam uručio službeni zahtjev pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama, Zakon o policiji i Pravilnik o postupanju policijskih službenika.Izvještaj koji sam dobio nije bio istinit pa sam zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv službenika u ophodnji uz potpisane izjave svjedoka koji su tu večer bili na mjestu događanja.

Onda sam dobio pravio izvještaj s kojim sam od državnog inspektorata zatražio da zatvore cafe bar zbog prekoračenja radnog vremena!!!!!!!

20:00 18/8/2006

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija