Jump to content

ugovor na određeno i otpremnina


brattia78

Preporučene objave

radim u firmi iz Austrije preko 2 ipo godine,poslovnica je u Splitu.uvijek su poštivali sve odredbe iz zakona o radu,najavljeno mi je da mi neće produžiti ugovor više ,čak mjesec dana prije će mi ga prekinut,dosadašnji ugovori su bili na 6 mjeseci,zanima me da li imam pravo na otpremninu i ovu zadnju plaću koja će ostati do kraja ugovora...inače plaća neto iznosi 4200 kuna

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zakonsku otpremninu ima pravo radnik koji je dobio otkaz, bilo osobno ili poslovno uvjetovani (npr. „tehnološki višak“) ili zbog profesionalne nesposobnosti za rad (ozljeda na radu ili profesionalna bolest).

Uvjete koji se moraju ispuniti da bi radnik u slučaju prestanka radnog odnosa ostvario pravo na isplatu otpremnine te njezinu visinu i načina obračuna propisuje Zakon o radu. Prema članku 119. Zakona o radu poslodavac je dužan isplatiti radniku otpremninu ako su ispunjeni ovi uvjeti:

- da ugovor o radu otkazuje poslodavac

 

- da razlog prestanka radnog odnosa nije krivnja ili ponašanje radnika

 

- da je radnik u radnom odnosu kod poslodavca proveo najmanje dvije godine pri čemu je nebitno je li radnik bio zaposlen na određeno ili neodređeno vrijeme.

 

Članak 119. određuje i minimalnu visinu otpremnine i to u iznosu koji ne smije biti manji od 1/3 prosječne mjesečne plaće koju je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu i to za svaku navršenu godinu rada kod tog poslodavca, te maksimalnu zakonsku otpremninu u visini šest prosječnih mjesečnih plaća koje je radnik ostvario u tri mjeseca prije prestanka ugovora o radu.

 

Pazi: Ako ti ne okazu Ugovor o radu, vec jednostavno pricekaju da ti postojeci istekne i ne produze ugovor dalje, nemas pravo na otpremninu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija