Jump to content

Alimentacija


zveroslav

Preporučene objave

[h=2]Alimentacija[/h]

Imam jedno specifično pitanje.Naime nakon razvoda bivša supruga je otišla živjeti u Njemačku sa našom malodobnom kćerkom i sve do njenog 18 rođendana sam uplaćivao alimentaciju određenog iznosa od suda.Sada uplaćujem malo manje po želji bivše supruge,zbog navodno dobrih odnosa među nama.

Pitanje je da li uopće moram plaćati alimentaciju pošto žive u drugoj državi i da li je bivša smanjila iznos alimentacije radi toga da bi meni izgledalo prihvatljivije,a svejedno bih plaćao alimentaciju koju možda ne moram plaćati,jer ne znam kako to ide vani.Inače kćer je uzela Njemačku putovnicu,pretpostavljam i državljanstvo.

Znam da se kod nas plaća tako dugo dok dijete ide u školu,a ja nisam vidio ni jednu njenu svjedođbu od kad je otišla u Njemačku.

Molim bar nekakav savjet

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste s bivšom u dobrim odnosima, a za dobrobit djeteta, dogovorite se sa bivšom u budućim uplatama, bez tužbe.

 

Vjerojatno jest da nećete morati plaćati alimentaciju ukoliko se dijete više ne školuje, ali se sa bivšom možete dogovoriti ukoliko ste voljni, pa uplaćivati djetetu nekakav neobavezan iznos dok se dijete ne zaposli. Ipak je to vaše dijete i nije sve u tužbama.

 

Bilo bi lijepo da ste zatražili svjedodžbe, ne zbog dokazivanja i tužbi, nego zato da vidite kako to izgleda kod vašeg djeteta, koje predmete uči, što mu ide bolje.... ali sama činjenica da niste izbjegavali obveze i da ste sa bivšom suprugom ostvarili dobre odnose je za svaku pohvalu.

 

Zato, kao što napisah, u tom duhu pokušajte i dalje pa dogovorite sa suprugom što vam je moguće i kako biste željeli.

Riječi - ovrha, kaznene prijave, tužbe - pokušala bih izbjeći, AKO je moguće. To je moj savjet.

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ste s bivšom u dobrim odnosima, a za dobrobit djeteta, dogovorite se sa bivšom u budućim uplatama, bez tužbe.

 

Vjerojatno jest da nećete morati plaćati alimentaciju ukoliko se dijete više ne školuje, ali se sa bivšom možete dogovoriti ukoliko ste voljni, pa uplaćivati djetetu nekakav neobavezan iznos dok se dijete ne zaposli. Ipak je to vaše dijete i nije sve u tužbama. (...)

Riječi - ovrha, kaznene prijave, tužbe - pokušala bih izbjeći, AKO je moguće. To je moj savjet.

pozz

Ako se dijete više ne školuje, ne ispunjava uvjete, isteklo je razdoblje u kojem bi ga roditelj bio dužan uzdržavati, nema razloga ne tražiti da se utvrdi prestanak te roditeljeve obveze.

Naročito ako se radi o "dobrim odnosima", jer će u tom slučaju svi troje (otac, majka, dijete) shvatiti da je to zakonom predviđeni način.

Kako je dijete punoljetno, nadalje je to stvar djeteta i roditelja koji ga uzdržava.

 

Ako se radi o korektnim odnosima, čak niti "jako dobrim", tim više nema razloga za strah od riječi "tužba", niti bi to trebao biti povod "pogoršanju" odnosa. Bilo bi se dobro lišiti predrasuda o značenju te riječi, jer je prečesta folklorno uvriježena fraza "ne mogu/kako ću tužiti svoga/ svoju... (oca, majku, kćer, sina)".

Tužba ne znači nužnu svađu, osim ako je netko u to doista želi pretvoriti. Ali, uzrok sukobljavanju je tada na nekom sasvim drugom mjestu, a način će uvijek naći.

 

Kad bude utvrđen prestanak obveze uzdržavanja (dijete prestalo sa školovanjem i prošla je godina dana od tada u kojoj se nije moglo zaposliti), nitko i ništa ne sprječava nastavak plaćanja izvjesnog dogovorenog ili nedogovorenog iznosa, kako do zaposlenja, jednako tako i do djetetovog umirovljenja ili bilo koje druge vremenske točke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija