Jump to content

ujak daruje nećaku polovicu nekretnine


mtg

Preporučene objave

Poštovani,

 

Molim Vas savjetu vezi poreza na prvu nekretninu koju se može steći darovanjem. Moja majka imoj ujak su naslijedili svaki po polovicu stana svojih roditelja (koji je uzgradi igrađenoj još krajem 60-ih), potom je moja majka svoju polovicuprepisala na mene, nakon čega sam se uknjižio kao vlasnik polovice stana, dokje vlasnik druge polovice ostao moj ujak. Ujak nije nikada bio oženjen, nemadjece i u mirovini je već 3 godine. Nakon nekog vremena premjestio sam se u tajstan s ujakom, zbog eventualne pomoći njemu, budući je imao srčanih problema,ali nisam službeno promijenio mjesto prebivališta (može se reći kako dijelimodomaćinstvo, jer ja povemeno honorarno radim, sudjelujem u plaćanju računa,itd...), budući računam kako smo privremeno zajedno u stanu, najviše zbog njegoveeventualne potrebe.

Ujak sada(nakon 2 mjeseca) želi darovati svoju polovicu meni, te bih postao vlasnikcijelog stana (cca 64 m2). Razlog zašto to želi učiniti je zaštitanekretnine, budući je upoznao osobu s kojom bi uskoro stupio u brak, takobuduća supruga ne bi mogla imati potraživanja na njegov dio stana (koji ionakonije stečen u braku, ali ostaje i onaj nužni dio koji bi se mogao potraživati, kaoi nekakvo stanarsko pravo, pa je darovni ugovor jasno rješenje). Također, to jekratka veza, pa se ne može govoriti o izvanbračnoj zajednici, niti oni zasad zajednožive.

Njegovimdarovanjem bih se uknjižio kao vlasnik cijelog stana (cca 64 m2),što bi bila moja jedina (prva) nekretnina. Ja sam neoženjen (i trenutno nezaposlen)i znam kako sam u tom slučaju oslobođen poreza od 5% vrijednosti nekretnine akoje nekretnina veličine do 50 m2. Moje sadašnje mjesto prebivalištaje u vlasništvu moje majke.

Pitanjakoja me zanimaju su vezana uz oporezivanje darovane polovice stana, odnosnooporezivanje prve nekretnine: 1. plaćam li porez na razliku veličine koja se neoporezuje i veličine stana (dakle porez od 5% na razliku od 14 m2);2. ne plaćam porez budući sam već vlasnik polovice stana (32 m2), a jednakadarovana polovica je manja od od porezne granice od 50 m2; 3. uporeznoj brošuri sam naišao kako bih bio oslobođen plaćanja poreza (kao potomakujakove sestre), ako u trenutku darivanja nekretnine darovatelj i ja dijelimoisto domaćinstvo. Budući ga praktički dijelimo, promijenio bih prebivalište, tebi mi ujak potom darovao svoj dio nekretnine.

Što mi zakon omogućava, mogu li se osloniti na mogućnostopisanu pod 3.? Kako prijaviti sve Poreznoj upravi, treba li neki procjenitelj zaonih 14 m2 za koje treba platiti porez?

Molim Vas, koje bih korake trebao poduzeti?

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bilo kakvim stjecanjem nekretnine stjecatelj je u obvezi prijaviti poreznu obvezu i po rješenju nadležnog poreznog tijela platiti porez.

porezne obveze oslobođeni su preci i potomci tj.prvi nasljedni red

za darovanje nekretnina.

 

porez bi bilo moguće umanjiti sklapanjem ugovora o doživotnom uzdržavanje.

ali obzirom na činjenicu skorug vjenčanja

upitan je ishod ugovora. supruga može osporavati ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema tu oslobodjenja od placanja poreza na promet nekretnina po pitanju stjecanja prve nekretnine,jer se isto oslobodjenje odnosi na kupoprodaju.

Članak 11.a

(1) Porez na promet nekretnina ne plaćaju građani koji na temelju sklopljenog ugovora o kupoprodaji stječu prvu nekretninu (stan ili kuću) kojom rješavaju vlastito stambeno pitanje....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija