Jump to content

što učiniti sa općinskim dugom koji je prouzročio nemarni načelnik???


trozubac

Preporučene objave

Poštovanje., novi načelnik je zatekao abnormalne dugove ( a koje je svojim nemarom prouzročio bivši načelnik) u toj mjeri da mu prijeti blokada općinskog računa..kako sada pozvati na odgovornost bivšeg načelnika koji je donosio odluke van mogućnosti općinskog proračuna,i kako utvrditi odgovornost s obzirom da namjenska sredstva koja su dodjeljivana nisu utrošena za svoju svrhu ???..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je veoma komplicirana situacija, glede koje sudske prakse (izuzev uskočkih predmeta tipa mita ili zlouporabe položaja i ovlasti), gotovo da i nema.

 

Gledajte, jedno je politička odgovornost, a nešto sasvim drugo kaznena odgovornost. Vi spominjete "odluke van mogućnosti općinskog proračuna" od strane načelnika - prema Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, načelnik je izvršno tijelo koje predlaže proračun, a sam proračun, pa tako i sve odluke vezane uz proračun, donosi općinsko vijeće. U konačnici, općinsko vijeće je i korektiv načelnikova rada, tako da šanse da je načelnik samostalno radio što je htio sa proračunom postoje isključivo, ukoliko je u općinskom vijeću većinu imala ona politička opcija kojoj pripada i sam načelnik. Ali i tada će se postaviti pitanje tko je, da tak velim, "amenovao" tu odluku koja je donesena. A vezano uz proračun to je općinsko vijeće. Kada vijeće donese odluku, potpisuje je načelnik i on je mora provesti, to je točno jer zakon to od njega traži, tako da odatle derivira i njegova odgovornost. Ali tu se onda opravdano postavlja pitanje eventualnog pravog počinitelja nekog djela. Da ne govorimo o situaciji kada se načelnik ne slaže s odlukom vijeća, a mora je potpisati i provesti. Tako da je ovo vrlo sklizak teren, odnosno mogućnosti uspješne obrane su vrlo velike. Također, za bilo koje djelo koje bi moglo doći u obzir, trebali bi dokazati, namjeru u takvom postupanju, a budimo realni, u velikoj većini naših jedinica lokalne samouprave, proračun se "pumpa" i gradi na nadi da će se od države ili raznih njezinih tijela, dobiti sredstva koja u konačnici izostanu, jer iako je država nekad dijelila šakom i kapom, danas toga više nema. A ako se naprave troškovi (a naprave se jer se time pokazuje politička moć i vjerodostojnost), a sredstva izostanu, to neće dovesti do toga da ti troškovi nestanu. Oni će se morati podmiriti. Otkud? Nije bitno, ak se nema otkud može doći do blokade, i već imamo nekoliko JLS-a čiji računi se nalaze u blokadi. A kakvo je opravdanje u toj priči - "je, pa mi smo mislili da bumo dobili sredstva, al nas je država zeznula, nije nam dala naše, prevarili su nas i nismo mi krivi, država je kriva" - urota tipa cijeli svijet je protiv nas. I jel možete u toj situaciji dokazati nedvojbeno namjeru bilo kome? Ne možete.

 

Kaznena odgovornost se u situacijama takve vrste, u pravilu teško može dokazati, osim naravno ukoliko imate slučaj davanja mita ili baš neke evidentne zlouporabe položaja i ovlasti - recimo da načelnik, koji upravlja imovinom JLS-a, dade istu na uporabu ili u zakup svom bratu recimo, i to džabe ili za neku smiješnu cifru, ili pak da je evidentno oštetio samu JLS u nekom postupku, opet vezano uz upravljanje imovinom JLS-a (jer upravljanje imovinom JLS-a jeste njegova originarna ovlast).

 

A ovo što ste rekli da su namjenska sredstva utrošena kontra njihove namjene, ali samo ukoliko se radi o odluci baš načelnika, dakle ne vijeća, tu postoji mogućnost da ga se pozove na odgovornost, jedino je pitanje kakvu. Imajte na umu da državno odvjetništvo po službenoj dužnosti obavlja godišnju reviziju financijskih izvješća odnosno načina provedbe proračuna svakog JLS-a, ako ne drugačije onda po zakonu velikih brojeva, morali su dosada pronaći neke nepravilnosti, a koliko je takvih predmeta završilo na sudu (kaznenom)? Ja nisam čuo ni za jedan. Ali im se zato odere novčana kazna za neki prekršaj, i "vuk sit, a ovca čitava".

 

Tako da možete pokušati, ali ukoliko se ne radi o baš "čistom" kaznenom djelu načelnika, onda će to biti "tresla se brda, rodilo se ništ".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

stanje je stvarno kaotično...blokada računa je neophodna.. što je sa plaćom sadašnjeg načelnika,zamjenikom,predsjednikom vijeća?..kako će oni primat svoje plaće...bivši načelnik imao je svoju natpolovičnu većinu u vijeću tako da je donosio odluke po rodbinskim osnovama...dodjeljivao socijalne pomoći osobama koji su radno sposobnosti,pomoć u ogrjevu, neprestano stižu kazne zbog ne ispunjavanja zakonskih obveza prvenstveno ustrojavanja javnog dvd-a,kamate i ostali dugovi.. ovo je stvarno žalosno i jadno.. iako je revizija češljala financijska izvješća..nije ništa ustvrdila nesporno ..jer jedno je stanje stvari na papiru a drugo na terenu... ovaj slučaj će sigurno biti presedan ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija