Jump to content

Moram li svjedočiti?


lutkica08

Preporučene objave

Poštovani, zanima me jesam li dužna svjedočiti protiv okrivljenika, ako sam sa okrivljenikom u ljubavnom odnosu? Naime, suprotna me strana navela kao potencijalnog svjedoka. U doba kad sam navedena kao svjedok, nisam bila u odnosu s okrivljenikom; sada jesam. Ukoliko dobijem poziv za sud, moram li se očitovati kao svjedok ili mogu odbiti svjedočenje radi veze s okrivljenikom? Isto tako, ja smatram da okrivljenik nije kriv, te bi se svjedočenje za suprotnu stranu uvelike kosilo s mojim osobnim stajalištem.

Najljepša hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 285. st. 1. t. 1. ZKP-a - svojstvo tzv. privilegiranog svjedoka imaju osobe koje su s okrivljenikom u braku ili izvanbračnoj zajednici. Dakle, kada će vas sudac upitati da se izjasnite u kakvom ste odnosu sa okrivljenikom, vi recite izvanbračna supruga, nakon čega će vas sudac upozoriti na blagodat nesvjedočenja, te vas upitati da li ćete je iskoristiti ili ne, vi recite da i priča završena, osim ako se radi o kaznenom djelu kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika taksativno navedenih u čl. 117. Zakona o sudovima za mladež.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! U tom slučaju imam još jedno pitanje. S obzirom na to da okrivljenik i ja ne živimo zajedno, već smo samo "cura i dečko", da se tako izrazim, vrijedi li i dalje isto pravilo?

 

Onda sam vas krivo razumio, zaključio sam da živite zajedno. Tada ćete biti dužni svjedočiti, ali svakako navedite u kakvom ste odnosu sa okrivljenim prije početka svjedočenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija