Jump to content

Nasljedstvo po tzv. pobočnoj liniji


bull

Preporučene objave

Molio bih da mi netko kvalificiran, po mogućnosti odgovori na slijedeće:

Naime, umrla mi je daljnja tetka (sestrična moga pokojnog oca), a kako ona nije imala svoje djece, niti pravih sestara ili braće, a i muž je umro prije nje, ja i moja supruga smo joj uskočili i pružili svu pomoć u zadnjim trenucima života. Takođe smo organizirali i pogreb te platili sve troškove. Imovina koju je ostavila iza sebe uglavnom se odnosi na nekoliko štednih knjižica sa oročenim EURIMA ili KUNAMA. Nekretnine je prije prodala jer je živjela u domu. Od ostalih rođaka ima dva bratića (u rangu sa mojim ocem) od kojih jedan živi u Njemačkoj, a sa njim nije bila u dobrim odnosima, te drugi koji živi u SAD i sa kojim nije kontaktirala puno u zadnje vrijeme. Oporuku nije ostavila.

1.Da li sam obavezan prijaviti kod javnog bilježnika (suda) kod kojeg će se voditi ostavinska rasprava i ostale nasljednike makar im neznam adrese i nisam u nikakvom kontaktu s njima.

2.Da li kršim neki zakon ako ih ja sam ne prijavim kao moguće nasljednike? (naime, mislim da ću samo zakomplicirati ostavinsku ako ih prijavim jer će onda biti potrebne raznorazne suglasnosti i traženje adresa, a ne radi se o nekoj značajnijoj svoti). Te je pitanje i da li će uopće doći netko od njih na ostavinsku zbog daljine, godina, te male ostavine.

 

Unaprijed se zahvaljujem na konstruktivnim odgovorima.

 

:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru, ali mislim da je promašen smisao moga pitanja.

Naime ja ne želim steći imovinsku korist (koja i nije velika), na račun ostalih nasljednika, već se bojim da ću prijavljivanjem ostalih mogućih nasljednika kojima ne znam adrese i koji žive u drugim zemljama i na drugom kontinentu zakomplicirati ostavinu, te tako nitko neće dobiti ništa kroz dugi period vremena, a možda niti tada. Hajde da probam drugačije postaviti pitanje:

1.Što se dešava sa ostavinom ukoliko se neki od nasljednika ne jave nakon smrti ostavitelja u određenom (kolikom?) periodu?

Ukoliko se mogući nasljednici jave, čak i putem suda - super, ali ja ih sam nemogu tražiti po svijetu.

 

2.Da li ih sud (javni bilježnik) traži po službenoj dužnosti i kako? Naime oni su BiH državljani, te mislim da hrvatske ambasade tu ne mogu biti od pomoći.

3.Do kojeg koljena (stupnja srodstva) uopće ide pravo na nasljeđivanje po tzv. pobočnoj liniji ukoliko ne postoji bliža rodbina?

 

Bio bih zahvalan za odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bull je napisao:

Naime ja ne želim steći imovinsku korist (koja i nije velika), na račun ostalih nasljednika, već se bojim da ću prijavljivanjem ostalih mogućih nasljednika ... zakomplicirati ostavinu, te tako nitko neće dobiti ništa kroz dugi period vremena, a možda niti tada.

Prozirni ste. Hoćete tuđe koje Vam ne pripada, i tražite pomoć kako da prevarite da bi oteli tuđe.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat:

"Prozirni ste. Hoćete tuđe koje Vam ne pripada, i tražite pomoć kako da prevarite da bi oteli tuđe."

 

 

Ne mogu vjerovati da postoje ovakvi ljudi.

Postavio sam pitanje u dobroj vjeri, očekujući pomoć u pravnoj nedoumici.

Logirao sam se pod svojim nickom, ostavio svoju E-mail adresu administratorima i moderatorima, tako da me je vrlo lako identificirati. Da sam želio nekoga prevariti i oteti "tuđe" sigurno se ne bih logirao pod svojim nickom, te bih postupio kao i anonimni dušebrižnik koji me apriori svrstava u zadnji šljam društva, naravno - anonimno.

Za anonimusa:

Nadam se da niste pravnik, već samo osoba sa viškom vremena i dostupnim računalom. U protivnom - bilo bi žalosno.

 

Nakon ovoga se ne mislim vraćati na ovaj forum, te je svaki odgovor suvišan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija