Jump to content

Prijaviti ili ne?


kristina8

Preporučene objave

Sad kad sam već registrirana na ovom forumu, da vidim mogu li kako pomoći drugima.

Naime, postoji jedna hrvatska internetska stranica na kojoj, mahom mlade djevojke, razmjenjuju/prodaju stvari. Radi se po principu e-baya, samo što se u principu "posluje" sa starim, ali još uvijek nosivim stvarima.

Stvar je u tome što postoji jedna cura od 16 godina, koja redom vrši prevare na toj stranici. Princip je jednostavan: otvori profil, stavi stvari na prodaju, dogovori prodaju, druge cure joj uplate (ali na tuđi račun), a ona tu stvar nikada ne pošalje. Kada ju administratorica blokira, samo otvori novi profil s novom e-mail adresom.

Neke cure su se pomučile i otkrile su o kome je riječ. Ima 16 godina, dolazi iz ugledne obitelji (čitaj: tata direktor, ona pohađa privatnu školu, novac nije problem), a uplate su joj djevojke vršile na tuđe tekuće račune. Uspjele su nabaviti od jednog dečka (koji joj je ustupio tekući račun) ispis poruka. Cura ne da se ruga kako su ove glupe, nego se još i hvali svojim uspjehom!

Pokušale su one i roditelje zvati, ali tu je bilo prijetnji i svačega. Zato su neke ustuknule

Pravno gledajući, a s obzirom na to da ima 16 godina, da je nekoliko cura prevarila i ukupni iznos doseže cca 3000,00 kn, što poduzeti? I je li se uopće pametno miješati? Znam da se može anonimno prijaviti DORH-u, ali nisam sigurna hoće li biti zainteresirani za to i koji je postupak. (Ja NISAM oštećena strana u tome, ali mi je žao drugih cura.)

Čitajući te poruke, ne bu ona tako brzo stala s time....

(Čitajući te poruke, čovjek se zapita kamo ide naše školstvo - odgovorno tvrdim da je nepismena i da ne zna složiti jednu suvislu rečenicu!:psuje:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje se radi o produljenom kaznenom djelu prijevare, kojim je međutim pribavljena mala imovinska korist (do 2.000,00 kuna), budući se ista ne utvrđuje u ukupnom iznosu (za koji ste vi napisali kako iznosi cca 3.000,00 kuna), već se utvrđuje u odnosu na svakog oštećenika ponaosob. Inače, po podnesenoj prijavi za navedeno kazneno djelo, državno odvjetništvo ne bi postupalo, već bi je odbacili sa obrazloženjem kako je riječ o kaznenom djelu za koje se ne progoni po službenoj dužnosti, jer za tzv. privilegiranu prijevaru nadležni tužitelj jeste privatni tužitelj. Međutim, kako je dotična "gospodična" maloljetna, tada je državno odvjetništvo ovlašteni tužitelj, naime, u postupku prema maloljetnim počiniteljima nadležni tužitelj uvijek je i isključivo državno odvjetništvo (nema ni privatnog ni supsidijarnog tužitelja).

 

Sve cure koje je "gospodična" na opisani način prevarila, definitivno mogu podnijeti kaznenu prijavu protiv nje za prijevaru, i svakako bih im to i savjetovao. I nema potrebe za "anonimkama", jer ionako će biti pozvane za svjedoke, tako da ne vidim čemu strah? Zbog renomea njenog oca? Vjerujte, da otac zna što mu njegova "draga, nevina" kći radi, vidjela bi ona "svog Boga" :poguzi:...

 

S obzirom kako ste napisali, "gospodična" se hvali tim svojim "uspjesima", i nema namjeru stati, a zapravo na taj način pokušava samoj sebi, a i drugima, dokazati se. Nije zamijećena po ničemu relevantnom u ljudskom životu, a s obzirom kako je rođena u obitelji, u kojoj joj je sve servirano na srebrnom pladnju, živi u uvjerenju kako joj nitko neće moći ništa. Nije baš tak. Sve u svemu - žalosno.

 

Prijaviti je, možda je to iskustvo "trgne", iako sumnjam, previše već godina ima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija