Jump to content

smanjena ubrojivost i odluka o presudi


toncheko

Preporučene objave

Postovanje,

zanima me dali se može upotreba Suboxsona i antipsihotika (seroquela), utvrđen niski intelektualni status(laka mentalna retardacija), činjenica da je emocionalno, odgojno i obrazovno zapušten te da je iskazivao poremećaj ponašanja i osjećaja (tijekom djetinjstva pa sve do danas), poremećaj ličnosti i sklonost rizičnom ponašanju uzeti u obzir kao olakotna okolnost pri odluci o vrsti i visini kazne s obzirom da je počinitelj djela(krada s provalom) recidivist, al da je supočinitelj u kaznenim djelima za koja se tereti??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedene okolnosti moraju biti utvrđene u kaznenom postupku, po sudskom vještaku - psihijatru. U svom nalazu i mišljenju, on se mora očitovati o njihovom karakteru, tj. u kolikoj su mjeri uočene smetnje utjecale na svijest počinitelja tempore criminis. Ukoliko vještak kaže kako su bitno utjecale, tada govorimo o bitno smanjenoj ubrojivosti, koja je temeljem čl. 26. KZ-a, čak osnova za fakultativno ublažavanje kazne, pod uvjetom da nije samoskrivljena. Ukoliko pak vještak utvrdi kako su navedene smetnje utjecale na svijest počinitelja, ali ne u bitnom, tada govorimo o "običnoj" smanjenoj ubrojivosti, koja će se vrednovati kao olakotna okolnost kod odlučivanja o vrsti i mjeri kaznenopravne sankcije.

 

Imajući u vidu da je riječ o specijalnom recidivistu, sumnjam da će sud (u slučaju da vještak utvrdi kako je ubrojivost bila bitno smanjena), ići u ublažavanje kazne (ponavljam to je njegova mogućnost, ne i obveza). Ali u svakom slučaju će tu činjenicu (bilo bitno bilo "obično") smanjene ubrojivosti vrednovati kao olakotnu okolnost. Kakav će biti njezin utjecaj na samu kaznu, ovisi i o otegotnim okolnostima te o ostalim eventualnim olakotnim okolnostima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponavljam - bitno smanjena je samo fakultativna osnova za ublažavanje (čista dobra volja suda, do koje smatram da neće doći zbog činjenice specijalnog recidivizma), ali svakako da će se i bitna i "obična" smanjena ubrojivost uzeti kao olakotne okolnosti. U kolikoj mjeri će utjecati na visinu kazne, to ćete čuti na ročištu za objavu presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija