Jump to content

kako poništiti ovrhu na zastarjeli dug vip-u


Bruki

Preporučene objave

Nakon informiranja u FINI uvidio sam da imam ovrhu od starne odvjetničkog ureda koji zastupaju VIP net, u iznosu od 6500 kn. Nakon kontaktiranja vipa i tog odvjetničkog ureda dobio sam informacije da je dug nastao 06.04.2001g.

Pregledavajući zakon spoznao da zoo-u sudska rješenja i presude zastarjevaju za dest godina.

Obzirom da u periodu od kad je nastao dug nemam nikakva primanja na tekući račun ( i nikakav drugi račun) oni se nisu uspjeli naplatiti.

 

Zanima me;

- da li to znači da se ovrhe pokrenute na temelju presuda starijih od deset godina mogu obustaviti radi nastupanja zastare prava utvrđenog u presudi ( ovršnoj ispravi ) ?

- ako se mogu obustaviti koje radnje moram poduzeti da bih to regulirao.

 

Molim za pomoć, i unaprijed HVALA!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sud na zastaru ne pazi po službenoj dužnosti , nego samo po istaknutom prigovoru.

Dakle, kad zaprimite rješenje o ovrsi koje je doneseno na temelju ovršne isprave a da je prošlo više od 10.godina od datuma ovršnosti isprave i datuma podnošenja prijedloga za ovrhu, u tom slučaju obavezno napišite žalbu na rješenje o ovrsi i istaknite prigovor zastare.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru....

 

Ja se nesjećam da sam uopće zaprimio to riješenje o ovrsi, da li i gdje sada mogu podnjeti žalbu ili prigovor na tu ovrhu da se ona poništi obzirom da je nastupila zastara.

Što bi laički značilo " Dakle, kad zaprimite rješenje o ovrsi koje je doneseno na temelju ovršne isprave a da je prošlo više od 10.godina od datuma ovršnosti isprave i datuma podnošenja prijedloga za ovrhu.

 

Hvala unaprijed...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da biste sa sigurnošću znali da je nastupila zastara morate utvrditi datum ovršnosti isprave temeljem koje ste blokirani. Laički: ako imate presudu po kojoj ste dužni platiti određeni iznos i na toj presudi stoji datum ovršnosti npr.05.01.2002.god. i ovrhovoditelj podnese prijedlog za ovrhu temeljem takve presude 20.01.2012.god. u tom slučaju je nastupila zastara jer je prošlo više od 10.god. Ne možete uzimati kao kriterij period nastanka duga.

Da li uopće znate temeljem čega ste blokirani: da li se radi o pravomoćnom Rješenju o ovrsi izdanog od Javnog bilježnika ili se radi o presudi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Danas sam išao u finu i rekli su mi da je moj račun blokiran na osnovu sudske presude koju su oni zaprimili 24.11.2011. Dobio sami broj te presude (ovrhe) i planiram se raspitati na sudu da li je to otišlo u zastaru ili ne. Šta je moguće da zastara teče od dana kad su oni to zaprimili u FINI ili kako zakon kaže da zastara teče od dana kad je nastalo to potraživanje, tj kad je Vip izdao račun...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otiđite na sud koji je izdao Rješenje o ovrsi na temelju te presude. Morate tražiti ovršnu pisarnicu i reći im broj ( OVRV-pod kojim se vodi predmet). Prvo provjeriti koji je datum ovršnosti naznačen na presudi i kojeg datuma je ovrhovoditelj podnio prijedlog za ovrhu . Ukoliko je prošlo više od 10.god. u tom slučaju je nastupila zastara ali je posebno bitno provjeriti da li ste vi zaprimili to Rješenje o ovrsi, odnosno da li u spisu postoji dokaz -dostavnica da ste primili ili ste o tome uredno obavješteni putem oglasne ploče. Ukoliko je za vas dostava uredna onda sve pada u vodu, jer neovisno što je zastarilo istekao je rok za žalbu i takvo rješenje je postalo pravomoćno.

Napominjem, cijeli spis možete slikati mobitelom, pa u slučaju nedoumica pošaljite slike pa ćemo konstatirati činjenice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija