Jump to content

Vlasništvo nad implementiranim idejama za vrijeme trajanja radnog odnosa


serlang

Preporučene objave

Zaposlenik sam jedne veće kompanije u Hrvatskoj u IT sektoru.

U zadnjih pet godina generirao sam nekoliko ideja (od koncepta, preko praktičnih rješenja do implementacija).

Ideje su se materijalizirale u nekoliko informatičkih alata od kojih kompanija ima veliku dobit.

Može se dokazati, a imam i svjedoke koji će to potvrditi, da kompanija prije mog dolaska s idejama uopće nije radila u tom području, niti bi bez mojih ideja uopće bila u poziciji da prodaje te proizvode. Nadalje, svjedoci će potvrditi da je u tim konačnim proizvodima barem 50% mojeg doprinosa (od ideje, koda, koncepta...).

 

Sad sam na odlasku iz firme. Prema ugovoru o radu, sve što generiramo za vrijeme zaposlenja, neovisno je li to u našem djelokrugu rada ili ne, a jest u djelokrugu rada kompanije, pripada kompaniji.

 

Nedavno sam čuo da takvi ugovori o radu nisu sukladni našim zakonima o autorskom pravu i da bih se na sudu mogao izboriti za pravedni udio u dobiti koje su moje ideje i proizvodi generirali kompaniji sada i koji će se generirati u budućnosti. Navodno naš zakon o intelektualnom vlasništvu daje prednost inovatoru, u odnosu na kompaniju i da u slučaju parnice, sudovi obično za pravo daju pojedincu.

 

Još je bitno naglasiti da su tri od tih ideja zaštićene patentima u kojima sam ja naveden kao autor, ali je pravo korištenja (po poslovnoj politici) definirano na kompaniju). Ta patentna prava su 10% mojeg doprinosa. Ostalih 40% mogu isključivo potkrijepiti izjavama kolega i eventualno sudskim vještačenjem.

 

Molim savjet kako dalje. Je li točno da neovisno o ugovoru o radu imam prava koji proizlaze iz drugih zakona? Koji zakoni reguliraju ovaj slučaj?

Vjerujem da mi je narušeno pravo na pravičnu naknadu jer moji primici na osnovi plaće su ispod 1% onoga što je kompanija evidentirano zaradila mojim idejama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...
  • 1 mjesec kasnije...

Ja sam u sličnoj situaciji. Znači radio sam jedan program za jednu firmu i sad želim, ne isti taj program nego takav program koji ima istu odnosno sličnu svrhu ali sam napisao iznova, stvaviti na tržište. U tom slučaju da li ću biti u nekom prekršaju?

Sasvim je prirodno nakon što sam dobio otkaz u jednoj firmi da ću se zaposliti u jednoj drugoj firmi i raditi na jednom isto takvom programu. Zašto bi bio problem otvoriti vlastiti obrt i razviti taj program kao svoj? Naravno ponavljam svaki kod sam napisao ponovo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Na koji način da "nagovorim" Agenciju za odgoj i obrazovanje da mi daju na uvid (pošalju) kopiran/skeniran test s državnog natjecanja svog djeteta?

 

Pristojna prepiska nije urodila plodom, a obrazloženje je je ovako: "Svi se testovi moraju čuvati kod tajnice državnoga natjecanja." (?)

 

Zar je to državna tajna?

Možda mi netko od vas može odgovoriti za koga se čuvaju testovi ako ih nitko ne smije zatražiti ni vidjeti?

 

Kako da postupim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija