Jump to content

lazna izjava


toncek

Preporučene objave

Znaci ovako idem ispocetka od mog brata prijatelj inace maloljetan kako svi danas rade gluposti ali pogotovo taj mali sve je pocelo od dana kad sam ja imao mobitel doso je taj mali je zagrizo za njega i naravno kupio od mene za 700 kn iako mi je to bilo sumnjivo odkud njemu ti novci . On je reko da njegov deda ima carapu ispod kreveta di drzi te novce ali se ispostavilo da je mali pravi kriminalac pa zna sifru od sefa i od njegove kartice sa koje je dizao skoro svaki dan novce i naravno ja koji sam punoljetan meni je davao isto nesto od toga sveukupno oko 3500 kn . Ja sam s njim bio jedanput na bankomatu a drugi put je mene poslao da mu dignem novce posto je limit 2000kn u 24h . Znaci ovako mali je okolo doslovno dijelio novce (maloljetnici) ostalim klincima i naravno meni a ja sam uzeo od njega....ugl doslo je do policije i na temelju clanka 235 stavak 1 kaznenog zakona... Ja sam pozvan na ispitivanje i naravno zbog njega .. Sad razmisljam sto mi je ciniti iako je doticni maloljetnik rekao inspektoru da sam ja njemu zaprijetio da mi mora dat 10.000 tisuca kuna da ih mora skinut s bankomata s naravno dedine kartice a meni naravno policija ne vjeruje nakon 1h ispitivanja..naravno da ce njemu vjerovat a ne meni a to nije istina.. Sada neznam sta da radim dok ne dobim sudski poziv ?

Inspektor koji me ispitivao mi naravno ne vjeruje , kad sam mu reko da me spoji na detektor lazi to nije htio nego je on reko da su oni specijalno obuceni i da njima netreba detektor lazi nego oni vide po pokretima tijela...

Ja sam tek drugi put u policiji i stvarno nemam problema inace sam iz uzorne obitelji no dobro znaci doticni inspektor je govorio ovim rijecima da nazalost i to moram pisati : nisam ja sisao vesla, danas sam slab sa zivcima al mi polako ides na zivce , boli me ona stvar ali da ti iskreno kazem polako me pocne peckat glavic , osjecam te odostraga da mi ga onak polako ali snazno stavljas odostraga... Uglavnom to mi je poceo govorit kad sam mu ja reko da me spoji na detektor lazi..

samo jos molim savjet dali je dobro otic sad u policijsku postaju i trazit da me spoje na detektor lazi posto ja malom stvarno nisam prijetio niti uzeo od njega tu svotu novaca nego mi je on sam dao postepeno znaci svaki dan malo meni malo svakome od njwgovih prijatelja..

Znaci mene samo zanima sta mi je sad raditi . Dali mogu otic trazit da me spoje na detektor ili sta ... To moram brzo napraviti jer cucse uvaliti u samo vece glupostivnego kaj sam sad iako opet kazem da mu nisam prijetio ali je mali reko samo da sebe izvuce .... Molim vas za bilo kakav savijet , bio bih vam jako zahvalan kad bi znao sto da radim ...

 

Hvala vam puno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo da riješimo neke stvari -

 

...ugl doslo je do policije i na temelju clanka 235 stavak 1 kaznenog zakona... Ja sam pozvan na ispitivanje i naravno zbog njega ..

 

Tu ste nešto fulali. Čl. 235. novog KZ-a odnosi se na kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, a isti čl. 235. u starom KZ-u odnosi se na kazneno djelo ucjene.

 

Po ovome što ste napisali, radi se o kaznenom djelu iznude iz čl. 243. novog KZ-a (čl. 234. starog KZ-a, pišem i stari KZ, kad niste precizirali kada je djelo počinjeno - u 2013. ili prije).

 

Inspektor koji me ispitivao mi naravno ne vjeruje , kad sam mu reko da me spoji na detektor lazi to nije htio nego je on reko da su oni specijalno obuceni i da njima netreba detektor lazi nego oni vide po pokretima tijela...

 

Poligraf nema dokaznu vrijednost (niti je dokazna radnje prema našem ZKP-u), jer nije 100% vjerodostojan. Može se koristiti kod policijskog dijela posla što se tiče obrade konkretnog predmeta, ali ponavljam - nije dokaz, samim time irelevantan je (američke filmove i serije zaboravite).

 

E, sad na predmet -

 

Pa vi u principu priznajete da ste zajedno sa tim "mulcem" dizali djedu lovu, i uzimali dio - to vas čini supočiniteljem u kaznenom djelu krađe odnosno računalne prijevare (jer državna odvjetništva to različito optužuju - za neka DO je dizanje novca sa tuđe kartice krađa, a za neka je riječ o računalnoj prijevari). Ovo je ujedno najbolje što možete izvući iz cijele situacije.

 

"Mulac" vas je prijavio da ste mu prijetili da vama dade dignuti novac - pa naravno da je to napravio, jer time sebe "pere" od bilo kakve kaznene odgovornosti. Vaše mogućnosti?

Gledajte, prema ovome što ste napisali, vi ćete svakako biti osuđeni, jedino je pitanje za koje djelo. Ako imate dokaze, a u ovom slučaju očito jedino što dolazi u obzir kao dokazno sredstvo su svjedoci, za ovaj vaš "aranžman" sa "mulcem", to će vas izvući od optužbe za iznudu, međutim svakako ćete biti osuđeni za prethodno već opisano supočiniteljstvo. U tom kontekstu, ne bi vam bilo loše da kažete istinu - da ste zajedno, u dogovoru s "mulcem" dizali lovu i dijelili je međusobno (daleko bolja opcija, obzirom je iznuda itekako ozbiljno kazneno djelo). Ako pak, s druge strane, nemate svjedoke za ovaj vaš dogovor, onda ćete najvjerojatnije biti osuđeni za iznudu, jer on vas je prijavio, vi ste priznali da ste mu uzeli određeni dio novca (doduše sporite prijetnju), ali u ovoj situaciji (ako nema drugih svjedoka ili nekih drugih dokaza), vjerovat će se "mulcu".

 

Svakako bi vam bilo u interesu angažirati odvjetnika kaznenjaka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ove godine se to dogodilo sad prije par dana... Dali ja mogu otic u policijsku postaju i zatrazit da oni pozovu svjedoke jer imam njih par ..... Uostalom mali je non stop mene zvao na mobitel i dolazio doma makar ga je moja mama tjerala iz dvorista...

Dajte mi jos samo recite sta bi se moglo dogodit samnom ako mali prizna da je dao laznu izjavu iako je policija ispitala svijedoke (mama brat i moja cura). Sto bi se moglo dogodit samnom iako sam ja od njega uzeo neke novce a ne kako je on reko da sam mu ja zaprijetio i da mi je morao dat 10.000 kn , tolko fali s dedine kartice... Sto bi se moglo dogodit samnom ,kolku bi kaznu dobio i kakvu ??????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali ja mogu otic u policijsku postaju i zatrazit da oni pozovu svjedoke jer imam njih par...

 

Kod policije ne. Sada treba čekati državno odvjetništvo, i njihov poziv, i onda u obrani pred njima ukazati na potencijalne svjedoke, koji bi potvrdili vašu priču.

 

Dajte mi jos samo recite sta bi se moglo dogodit samnom ako mali prizna da je dao laznu izjavu iako je policija ispitala svijedoke (mama brat i moja cura).

 

Mama, brat i cura su pristrani svjedoci (naravno da će biti na vašoj strani). Ako malac prizna da je lagao, zaradit će i prijavu za kazneno djelo lažnog prijavljivanja kaznenog djela, a on i vi zajedno ćete tada biti suđeni za ili krađu ili računalnu prijevaru (ovisi o stavu DO koje će raditi obradu), jer to ni ne poričete.

 

Sto bi se moglo dogodit samnom iako sam ja od njega uzeo neke novce a ne kako je on reko da sam mu ja zaprijetio i da mi je morao dat 10.000 kn , tolko fali s dedine kartice... Sto bi se moglo dogodit samnom ,kolku bi kaznu dobio i kakvu ??????

 

Za sva kaznena djela koja mogu doći u obzir (iznuda, krađa, računalna prijevara), propisana je ista kazna - 6 mjeseci do 5 godina. Kolika bi u konkretnom slučaju kazna mogla biti ovisi o nizu faktora, koji su nepoznati pa neću pogađati. Samo ću istaknuti da, ukoliko vam je ovo prvo kazneno djelo, i ne bude osobito otegotnih okolnosti, uz vašu suradnju, smatram da ne bi trebali dobiti zatvorsku kaznu (da bi mogao u obzir doći rad za opće dobro ili uvjetna, moguće i djelomična uvjetna).

 

Angažirajte odvjetnika obavezno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I samo da jos napomenem, koliko sam ja skuzio, deda nije to prijavio koji je vlasnik kartice vec tata od malog. I koliko ja znam da bi se ta cijela prijava realizirala, to bi trebao prijaviti vlasnik kartice a ne neka druga osoba, u ovom slucaju od malog tata, koji je inace i psihicki nestabilna osoba

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija