Jump to content

bračni ugovor


anonimno

Preporučene objave

Kako izgleda bračni ugovor? Muž i ja bi htjeli dogovoriti da svatko ima svoju zasebnu imovinu u braku. Već imamo kuću i nešto novca. Kuća glasi na njega, a novac na mene. Da li se treba navesti sve to ili u ugovoru može pisati samo općenito npr. svatko može imati zasebnu imovinu (bez nabrajanja postojeće)?

U slučaju smrti jednog od supružnika tko nasljeđuje njegov dio ako nema djece, tj. ako se oporukom ostavlja nekom drugom postoji li nužni dio supružnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi dobro i vazno da jasno i precizno naznacite postojecu imovinu i odredite kome sto ide. Mozete staviti i odredbe kako cete regulirati i buducu imovinu koji cete eventualno steci. Najbolje bi bilo da se obratite strucnoj osobi tj. odvjetniku za zakljucivanje ovog ugovora.

 

U slucaju rastave brana vlastita imovina ne ulazi u bracnu stecevinu sto znaci da ono sto ste podijelili za vrijeme braka nije predmet podjele bracne stecevine nakon eventualne rastave.

 

U slucaju smrti, bracni drug ima pravo nasljediti i vlastitu imovinu drugog bracnog druga kao i dio bracne stecevinu (odnosno onaj dio tj. polovicu koji je bracna stecevina ostavitelja). U kojem omjeru i kako ovisi o njihovoj obiteljskoj situaciji i nacinu nasljedjivanja (ima l i djece, roditelja , koji su nasljedni red etc, postoji li oporuka ili ne...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

je napisao:

što se nasljeđivanja tiče preživjeli bračni drug nasljeđuje umrlog,ako nema djece, ali ako umrli oporukom ostavi svoju imovinu trećoj osobi, preživjeli bračni drug može zahtjevati nužni dio- da postoji nužni dio supružnika u takvom slučaju

Može li se ugovorom o doživotnom uzdržavanju (znači oporukom ne može) eliminirati nužni dio supružnika i ostaviti trećoj osobi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne da može nego se eliminira. jer ugovor o dož uzdr je dvostranoobvezujući ugovor pa je ta treća osoba platila uzdržavanoj na način što se brinula za nju, a ova joj je zauzvrat dala određenu imovinu.

stoga to ne ulazi u ostavinsku masu niti se može po toj osnovi tražiti nužni dio...

imate potpuniji odgtovor na ranijim postovima pa si pogledajte

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija