Jump to content

ovrha zbog neplaćanja komunalnih usluga


deakos

Preporučene objave

Poštovani,

Molila bih za savjet.Moja mama je primila rješenje o ovrsi nakon čega se žalila pa joj je to rješenje stavljeno izvan snage i pokrenut je parnični postupak.

Radi se o neplaćanju odvoza smeća za područje na kojem je vikend kuća, a ne stalno mamino prebivalište. Mama i mi tu boravimo 2mjeseca u godini, a tretiraju nas kao da stalno boravimo. Žalba je zbog zastare, ali je i dio koji nije otišao u zastaru pa je ona taj dio odmah platila i to navela u žalbi. U odgovoru na žalbu navedeno je kako priznaju zastaru,a iznos koji je mama platila uzimaju za troškove ovršnog postupka i sada tuže za ostali iznos troškova.

Što učiniti, da li se opet žaliti ili platiti.Radi se o malim iznosima.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

odvoz kućnog otpada zakonski se plaća po kili ili litri ODVEŽENOG otpada ili po broju osoba koji žive u kući.

ako povremeno živiš u kući nisi dužan plaćati za odvoz kućnog otpada kad ga nema tj.ne stvarate kućno otpad.

 

pročitaj NAPUTAK O NAČINU IZRAČUNA NAKNADE GOSPODARENJA KOMUNALNIM OTPADOM

(NN 129/11)

 

Članak 2.

(1) Obveznici plaćanja naknade gospodarenja komunalnim otpadom, u smislu ovog naputka, su obveznici naknade čijim djelovanjem nastaju troškovi gospodarenja komunalnim otpadom, odnosno kućanstva te pravne i fizičke osobe – obrtnici koji obavljaju proizvodnu i/ili uslužnu djelatnost, a koje su sklopile ugovor s ovlaštenom osobom kojoj je povjereno obavljanje skupljanja komunalnog otpada na području općine i/ili grada (u daljnjem tekstu: obveznik naknade).

(2) Troškovi gospodarenja komunalnim otpadom obračunavaju se uz primjenu načela »onečišćivač plaća« sukladno članku 17. stavku 1. Zakona o otpadu.

(3) Primjena načela »onečišćivač plaća« podrazumijeva da troškove gospodarenja komunalnim otpadom snosi obveznik naknade koji predaje komunalni otpad za komunalni otpad koji je predao.

 

http://www.huzp.hr

NAŠI DOPISI

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu poštovani bovu. Znači li to da možemo ići u parnički postupak i dobit ga s obzirom da prema tom naputku nismo obavezni niti plaćati odvoženje smeća. A što sa mjesecima kada boravimo u vikend kući.

Komunalno trgovačko društvo kao ovrhovoditelj ima zastupnika,odvjetnika i da li je najbolje kontaktirati je i platiti troškove i završiti s tim prije parnice iako smo u pravu. To bi se trebalo riješiti za ubuduće jer plaća se po kili ili litri odveženog otpada,a mi plaćamo samo paušal.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

plaćanje po kilogramu ili litri predanog (i odveženog) kuućnog otpada po zakonu je od 2008.godine. problem je taj što komunalna poduzeća ne postupaju po zakonu.

kod žalbu ili prigovora obvezno se pozvati,uz zakon o obveznim odnosinma, na zakon o zaštiti potrošača.

Glava IV. JAVNE USLUGE KOJE SE PRUŽAJU POTROŠAČIMA

Članak 24.

 

(3) Prodaja potrošačima javnih usluga, kada to priroda javne usluge dopušta, mora biti obračunata prema potrošnji.

 

pročitaj ZOO i zakon o zaštiti potrošača.

angažiraj odvjetnika. košta ali nakon što uspiješ u sporu imaš pravo povrat nužnih troškova.povrat troškova tražiš odmah na početku rasprave (pismeno ili na zapisnik)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija