Jump to content

Obiteljsko pravo


Bezplace8

Preporučene objave

Poštovani,

zanima me, ja i supruga smo pred razvodom braka, imamo maloljetno dijete staro 6 mj. Supruga je tužbom pokrenula razvod braka, dijete je kod nje, u czss smo se dogovorili o visini mjesečnog uzdržavanja i druženju oca s djetetom, tj. 650 kn mjesečno a druženje ponedjeljkom i četvrtkom od 16 do 17h. Naime, dosta puta supruga ne poštuje vrijeme i uskraćuje mi viđanje djeteta, načinom ako dijete spava ja čekam a kada se probudi jednostavno me otjera u 17 h. Zanima me da li postoji kakav pravilnik o susretima i druženju roditelja s kojim dijete ne živi sa djetetom? Također, na koji način mogu saznati zdravstveno stanje svog djeteta, pošto mi supruga ne želi reći niti pokazati niti jedne nalaze (po njenom to mene ne bi trebalo zanimati)? Također mi ne želi reći koja osoba mi je čuvala dijete dok je ona bila na fakultetu te da li je ta osoba upisana u imenik dadilja. Pa me zanima na koji način to mogu saznati? Obraćao sam se u czss ali su mi rekli da je to sve u redu... Naime radi se o czss slavonski brod. Također u czss je normalno da majka tuče dijete od 3 mjeseca po guzi. Od prijavljivanja nasilja u obitenji (suprugin otac - na majku) od czss dan danas nisam dobio odgovora. A gospođama u czss je normalno da majka gura dijete po kiši 2 km te ga odvede u kafić (zadimljen prostor). Međutim, gospođe iz czss mene prozivaju jer sam došao u 16 sati i ispred kuće čekao pola sata jer je supruga zaspala, jer smeta mojoj supruzi što čekam ispred kuće! A isto tako jenormalno da moja supruga krsti dijete bez dogovora samnom, u vrijeme kad ja ne mogu niti moji roditelji, niti su ih obavijestili. A reakcija cuss na to da moja supruga u is mupa rh ima 7 kaznenih dijela je nikakva (heroin, kokain, preprodaja marihuane, teska krađa, razbojnistvo).A neki dan se dogodilo to da je supruga išla presvuć dijete i stavila ga na 2 stolice te se udaljila i dijete je palo i pola sata plakalo. Trazio sam hitnu intervenciju cuss ali oni su u mogucnosti tek za 10 dana. Da li ja mogu traziti pomoć drugog cuss jer od cuss slavonski brod nema ništa?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime, dosta puta supruga ne poštuje vrijeme i uskraćuje mi viđanje djeteta, načinom ako dijete spava ja čekam a kada se probudi jednostavno me otjera u 17 h. Zanima me da li postoji kakav pravilnik o susretima i druženju roditelja s kojim dijete ne živi sa djetetom?

 

Nema pravilnika, jer postoji zakon. U konkretnom slučaju - čl. 173. Kaznenog zakona - kazneno djelo neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta - http://www.zakon.hr/z/98/

 

Također, na koji način mogu saznati zdravstveno stanje svog djeteta, pošto mi supruga ne želi reći niti pokazati niti jedne nalaze (po njenom to mene ne bi trebalo zanimati)?

 

Od obiteljskog liječnika. Vi ste također roditelj i imate pravo na ovakve informacije, ako već majka neće da vas informira.

 

A reakcija cuss na to da moja supruga u is mupa rh ima 7 kaznenih dijela je nikakva (heroin, kokain, preprodaja marihuane, teska krađa, razbojnistvo).

 

Jedno je evidencija kroz policijske baze, gdje se evidentira sve živo, ali ono što je meritorno je kaznena/prekršajna evidencija Ministarstva pravosuđa RH.

 

Da li ja mogu traziti pomoć drugog cuss jer od cuss slavonski brod nema ništa?

 

Ne, ali se možete žaliti direktno nadležnom Ministarstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako dijete spava ja čekam, a kada se probudi jednostavno me otjera u 17 h. (...) Također, na koji način mogu saznati zdravstveno stanje svog djeteta, pošto mi supruga ne želi reći niti pokazati niti jedne nalaze. Također mi ne želi reći koja osoba mi je čuvala dijete dok je ona bila na fakultetu te da li je ta osoba upisana u imenik dadilja. Pa me zanima na koji način to mogu saznati? Obraćao sam se u czss ali su mi rekli da je to sve u redu... Naime radi se o czss slavonski brod. Također u czss je normalno da majka tuče dijete od 3 mjeseca po guzi. (...) A isto tako je normalno da moja supruga krsti dijete bez dogovora sa mnom, u vrijeme kad ja ne mogu niti moji roditelji, niti su ih obavijestili.
Sve što ste nabrojali spada u psihoemotivno zlostavljanje i šikaniranje. Osim G-manovog savjeta probajte još istražiti postoji li mogućnost tužbe temeljem Zakona o sprječavanju nasilja u obitelji, u ovom slučaju narušavanja dostojanstva, postavljanje u podređeni položaj i sl. ili možda roditelj kome je dijete povjereno može činiti baš sve što ga je volja ne uvažavajući drugoga?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bezplace8,

ono što vam je ključno sada i ubuduće je da se sa nadležnim institucijama komunicira isključivo pisanim putem, a ne da sve ostaje na razgovorima. Počnite sa nadležnim centrom za socijalnu skrb i ministarstvom komunicirati dopisima.

 

"Također u czss je normalno da majka tuče dijete od 3 mjeseca po guzi."

Ne, to nije normalno, o tome morate pisanim putem obavijestiti nadležni centar. Fizičko zlostavljanje djeteta zakonom je zabranjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

O tome morate pisanim putem obavijestiti nadležni centar. Fizičko zlostavljanje djeteta zakonom je zabranjeno.
To s udarcima u odgojne svrhe i reklamacijom pri CZSS, dobio sam sličan odgovor tipa "ne zanima nas".

 

Pročitajte uvodne članke Zakona koji se nalazi pod poveznicom, a pogotovo 3. i 4. čl. te se pozovite na (citirajte) što je relevantno za Vaš slučaj. Doduše, ovdje se radi o CZSS-u Slavnoski brod, poznatom po incidentu i po tome što se djelatnice koje su ga skrivile imaju obraza zahtijevati svoje vraćanje na radna mjesta tako da ćete se možda u kasnijem slijedu morati obratiti nekoj višoj instanci.

 

http://zakon.hr/z/81/Zakon-o-za%C5%A1titi-od-nasilja-u-obitelji

 

P.S. Gringo, što je s psihičkim zlostavljanjem djeteta i ostalih članova obitelji? I to je zabranjeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija