Jump to content

nasljedstvo od oca


Snježana Mijatović

Preporučene objave

Odgovor ovisi o tome gdje se nalazi imovina ostavitelja (u Hrvatskoj ili Srbiji), na koji način je vaš otac prenio svoju imovinu na drugoga i o zakonima Republike Srbije koji se u konkretnom slučaju primjenjuju ako se radi o imovini u Srbiji.

 

Kad bi se radilo o istom slučaju u Hrvatskoj, onda biste imali pravo na nužni dio ako je otac ostavio oporuku ili je darovao imovinu nekom od sunasljednika ili ako je darovao imovinu trećoj osobi unutar godinu dana prije svoje smrti.

 

Ako je otac prenio na drugu osobu imovinu ugovorom o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, onda ne biste imali nikakva prava nasljeđivanja u odnosu na imovinu koja je predmet takvog ugovora.

 

Kakve su zakonske odredbe u Srbiji, ne znam. Iako zakonodavstvo bivših jugoslavenskih republika slijedi zajedničke temelje, a nasljedno pravo u pravilu slijedi tradiciju i ne mijenja se puno, ipak se ne može automatski očekivati da su zakonska rješenja u potpunosti ista.

 

Ako se radi o imovini u Srbiji, mislim da vaše državljanstvo nije važno, jer postoji načelo recipročnosti u priznavanju nasljednih prava izmešđu država. Ali i to bi trebalo provjeriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odredbe Zakona o nasljedjivanju Republike Srbije.

Član 7

Strani državljani u Republici Srbiji imaju, pod uslovom uzajamnosti, isti nasledni položaj kao i domaći državljani, ako međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno..

Član 40

Nužnim naslednicima pripada deo zaostavštine kojim ostavilac nije mogao raspolagati i koji se naziva nužnim delom.

Član 42

Nužni deo je povređen ako je vrednost ostaviočevih zaveštajnih raspolaganja i poklona učinjenih nužnom nasledniku ili licu umesto koga ovaj dolazi na nasleđe manja od vrednosti naslednikovog nužnog dela.

Član 43

Nužnom nasledniku pripada novčana protivvrednost nužnog dela (obligaciono pravo).

Na zahtev nužnog naslednika, sud može odlučiti da ovom pripadne određeni deo stvari i prava koji čine zaostavštinu (stvarno pravo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija