Jump to content

Iseljenje uz asistenciju policije


an-arhos

Preporučene objave

Prije mjesec dana uselio sam bespravno u stan u vlasništvu Grada Zagreba. Ispostavilo se, međutim, da je stan u vlasništvu Ministarstva socijalne skrbi.

Prije pet dana djelatnik ministarstva pokušao je provaliti u stan (jer ja nisam bio u stanu), i tom prikom ruinirao cilindar brave.

Dan nakon toga dolazi delegacija ministarstva (troje) i zahtijevaju moje iseljenje, što ja odbijam, i dajem im svoje podatke.

Danas ponovo dolazi djelatnik ministarstva i prijeti iseljavanjem uz asistenciju policije.

 

Po mojim saznanjima to je posve neutemeljeno u zakonu, ali volio bih i potvrdu, te imam još par pitanja:

 

Može li itko zatražiti moje trenutno iseljenje nakon što u stanu živim rečeno vrijeme?

Ako dođe policija, smije li policija ući u stan bez sudskog naloga, i koje su njihove ovlasti u tom slučaju uopće (legitimiranje?)?

Što ja trebam učiniti u slučaju da netko od navedenih prekorači svoje ovlasti (nasilan ulazak ili slično?)?

Ako policija sastavi zapisnik, mogu li zahtijevati da u zapisnik upišu i protupravni pokušaj ulaska u stan djelatnika ministarstva (prema njegovom vlastitom priznanju)?

 

Kao dokaz duljine mog boravka u stanu imam dopis kojim sam zatražio priključenje interneta otprije mjesec dana, potvrdu o priključenju od danas, te dopis Ministarstva datiran prije tri dana u kojem oni konstatiraju postojeće stanje (mene u stanu) i traže asistenciju policije. Jednako tako, prije cca. mjesec dana prijavio sam predstavniku stanara broj osoba u stanu u kojem živim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prilogu vam se prosljedjuju odredbe Zakona o vlasnistvu i dr.stvarnim pravima,vezane za vash upit;

Članak 10.

(1) Osoba koja ima faktičnu vlast glede neke stvari, njezin je posjednik.

Članak 13.

Posjed je stečen kad stjecatelj uspostavi svoju faktičnu vlast glede stvari...

Članak 18.

(1)

(2) Posjed je istinit ako nije pribavljen ni silom, ni potajno ili prijevarom, ni zlouporabom povjerenja. Posjed koji je pribavljen silom, potajno ili prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, postaje miran kad osobi od koje je tako pribavljen prestane njezino pravo da štiti svoj posjed koji joj je tako oduzet.

(3)

(4)

(5) Posjed se smatra poštenim, osim ako se dokaže suprotno.

Članak 20.

(1) Samovlast je zabranjena; bez obzira na to kakav je posjed, nitko ga nema pravo samovlasno smetati, ako i smatra da ima jače pravo na posjed.

(2) Tko posjedniku bez njegove volje oduzme posjed ili ga u posjedovanju uznemirava, samovlasno je smetao njegov posjed.

(3) Ni osoba od koje je posjed pribavljen silom, potajno, odnosno prijevarom, ili zlouporabom povjerenja, ne smije samovlasno oduzeti taj posjed nakon što joj prestane pravo na zaštitu posjeda.

Članak 21.

(1) Koga drugi samovlasno smeta u posjedu, bilo da ga uznemirava u posjedu ili mu ga je oduzeo, ima pravo na zaštitu posjeda.

(2) I posjednik koji je posjed stekao samovlasno ga oduzevši drugome silom, potajno ili zlouporabom povjerenja, ima pravo štititi svoj posjed; jedino ga nema pravo štititi od one osobe kojoj ga je bio samovlasno oduzeo, no smjet će to i protiv nje nakon što mu posjed postane miran.

Članak 22.

(1) Posjednik kojemu je posjed samovlasno smetan ovlašten je svoj posjed štititi putem suda,..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija