Jump to content

pravo dosjelosti


afiume

Preporučene objave

Poštovani!

Od 1971. godine baka ima teren koji koristi i održava, ali tek nedavno kad smo išli tražiti vlasnički list smo saznali da se teren ne vodi na nju. Nitko drugi ga nije niti koristio niti održavao svo to vrijeme. U starim zemljišnim knjigama teren je upisan na 15 vlasnka od kojih se za pola nezna ni tko su ni gdje su. Da li je moguće zatražiti pravo dosjelosti i kakav je postupak? Što je potrebno učiniti?

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači priča ide ovako:

Baki je njen otac dao tu i još jednu česticu zemlje ( na toj drugoj koja nije sporna se nalazi kuća), ali je nije prepisao na nju. Tek nakon njegove smrti ona je uz dogovor s braćom i sestrama tu česticu naslijedila 1985. godine. Međutim, nikad nije zatražila vlasnički list. I onda, 1990-i-neke je uočeno da je njoj u katastru upisana susjedna čestica na kojoj je susjeda imala kuću, a mojoj baki čestica od te iste susjede. I onda je baka dala punomoć bratu da zamjeni u njeno ime te čestice sa susjedom. Međutim on ju je na sebe prepisao. Nakon njegove smrti, njegova djeca sad tvrde da je to njihova čestica iako je ne koriste. Kad se na katastru vršio upis pred 3 godine, na toj čestici su bili moja baka i bratova djeca (moja baka je bila upisana jer sam ja išao u katastar i rekao da je to njeno i oni su je upisali i dodali uz bratovu djecu. Totalni apsurd, znači ja se mogu upisat u katastar kome god hoću i kasnije stvorit probleme). Uglavnom, kad smo dobili poziv katastra za sređivanje knjiga, nismo se dogovorili čija je čestica i oni su u zemljišnim knjigama ostavili stanje iz 1937. gdje je upisano 15 vlasnika. Šta sad učiniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bakin otac je bio vlasnik, ali problem je što je bio vlasnik susjedne parcele gdje je kuća od susjede koja je ujedno bakina sestrična, a njegov brat ove naše. A kako oni nisu nikad išli provjeravat te knjige, problem je nastao tek kad se kuća trebala upisat na susjedu (bakinu sestričnu). Onda su skužili da su ustavri parcele obratno upisane u katastru. I onda je baka dala punomoć bratu da zamjeni u njeno ime te čestice sa susjedom. Međutim on ju je na sebe prepisao. Nakon njegove smrti, njegova djeca sad tvrde da je to njihova čestica iako je ne koriste. Kad se na katastru vršio upis pred 3 godine, na toj čestici su bili moja baka i bratova djeca (moja baka je bila upisana jer sam ja išao u katastar i rekao da je to njeno i oni su je upisali i dodali uz bratovu djecu. Totalni apsurd, znači ja se mogu upisat u katastar kome god hoću i kasnije stvorit probleme). Uglavnom, kad smo dobili poziv katastra za sređivanje knjiga, nismo se dogovorili čija je čestica i oni su u zemljišnim knjigama ostavili stanje iz 1937. gdje je upisano 15 vlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija