Jump to content

Ovrha nelegalno izgrađenog objekta


rijeka123

Preporučene objave

Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Na parceli koja je u vlasništvu moje majke nalazi se manja kuća koja je pod hipotekom banke. Nova kuća koja je izgrađena dijelom na parceli majke i dijelom na mojoj parceli nema građevinsku dozvolu. Predani su papiri za postupak legalizacije, a ukupni trošak legalizacije s komunalnim i vodnim doprinosom u konačnici iznositi će oko 200.000 kn. Kako smo otac i ja sagradili novi objekt, ne razmišljajući kako ćemo jednog dana upasti u probleme zbog ulaska jednim dijelom objekta u parcelu moje majke, koje nam korake predlažete u rješavanju problema?

 

Unaprijed zahvaljujem,

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Cekaj te malo,da razjasnimo,jeste li majka i vi vlasnici dvije razlicite katastarske cestice,ili se radi o jednoj u suvlasnistvu.

 

Majka i ja smo vlasnici dvije odvojene katastarske čestice. Na katastarskoj čestici koja je u vlasništvu moje majke postoji još darovni ugovor iz 1990. godine kojim moja baka daje majci česticu na korištenje zajedno sa svojim suprugom (u koliko ta činjenica mijenja nešto na stvari). Otac je tada (1990. godine) na katastarskoj čestici majke izgradio garažu, a otac i ja smo kasnije sagradili objekt na mojoj čestici i dijelom na čestici moje majke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasad zavrsite legalizaciju gradjevine,a nakon toga imovinsko-pravne odnose s majkom rijesite kroz institut

Prekoracenja medje gradjenjem

Članak 155.ZV.

(1) Ako je građenjem zgrade prekoračena međa i zahvaćen dio susjednoga zemljišta uz među, vlasnik susjednoga zemljišta ima pravo zahtijevati uspostavu prijašnjega stanja.

(2) Dok ne bude potpuno provedena uspostava prijašnjega stanja, uzima se da je vlasniku zgrade do opoziva dana stvarna služnost imati dio svoje zgrade na susjednom zemljištu.

(3) Vlasnik zemljišta na kojem se nalazi dio tuđe zgrade ima pravo na naknadu u obliku novčane rente, a u visini zakupnine za zahvaćeno zemljište, koju je svagdašnji vlasnik zgrade dužan plaćati svagašnjem vlasniku opterećenoga zemljišta sve dok postoji dio zgrade na tom zemljištu; time se ne dira u pravo na naknadu pretrpljene štete.

(4) Vlasnik zemljišta na kojem je izgrađen dio tuđe zgrade ima pravo zahtijevati da vlasnik zgrade otkupi cijelo njegovo zemljište po tržišnoj cijeni; to može zahtijevati i vlasnik zgrade koji je bio pošteni graditelj, ako je vlasnik zemljišta zahtijevao uspostavu prijašnjega stanja, a ta nije moguća bez znatnije štete za ostali dio zgrade ili nerazmjerno velikih troškova

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija