Jump to content

Otkaz ugovora o radu, otkazni rok da ili ne, otpremnina


licanka

Preporučene objave

Poštovani molim vas pomoć, radi se o Otkazu o radu u kojem je navedeno da je otkaz zbog gospodarskih razloga i temeljem 8 godina staža u toj tvrtci otkazni rok počima teći od 01.01. 2014. i traje do 15.03. 2014. Poslodavac se po svim stavkama poziva na članke Zakona o radu jer Ugovorom o radu ništa nije specificirano ni o otkazu ni o pravu na otpremninu. Poslodavac nije isplaćivao plaću zadnjih 5 mjeseci s tim da je dvije plaće za Badnjak isplatio u gotovini, dakle ostaje dužan još tri plaće i otkazni rok. Inače da odmah pojasnim poslodavac je jedan od onih "zaštićenih" i krši prava radnika već godinama. Platnu listu nikada nisu ni vidjeli ni potpisali, radnu knjižicu još nisu dobili itd, itd.

Kako je u Otkazu navedeno da radnici nisu dužni odraditi otkazni rok ali da su se u tom vremenskom razdoblju dužni odazvati na poziv prema potrebama poslodavca on im sada predlaže da ne odrađuju taj otkazni rok nego da im preinači Odluku o otkazu i napiše da ih odjavljuje sa 08.01. da bi se mogli odmah prijaviti na Biro i zdrav.zaštitu. Neki od njih su pristali jer su smatrali i tako im je rečeno da im i tako otkazni rok neće biti plaćen pa su smatrali da im je bolje uzeti naknadu sa Biroa nego ništa. O otpremnini ni riječi i niko se ne usudi ni pitati. Kako postupiti i što predlažete?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nikako ne pristajati da se preinači odluka o otkazu i da se stavi kraći otkazni rok. Vaš otkazni rok je propisan zakonom i tu nema dileme.

 

Ako poslodavac nema potrebe da radite za vrijeme otkaznog roka svejedno Vam je dužan plaćati naknadu plaće. Dakle, on na ovaj način želi uštedjeti više od 2 mjeseca plaćanja.

 

Inzistirajte na obračunima plaće tako da možete direktno na pljenidbu računa na FINA-u s istima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovorima, jasno je da poslodavac želi ovim štediti a obzirom da nam već duguje tri plaće neki misle da neće ni to isplatiti a kamoli ove plaće po odkaznom roku. Ovo što ste rekli o obračunima plaće ne znam kako ostvariti jer nam obračune ne dostavlja nikada, dali to zatražiti u računovodstvu i mora li nam to dostaviti na traženje? Još ako možete da nam pojasnite u vezi otpremnina da ih bar pokušamo dobiti kakav bi bio postupak, što moramo napraviti konkretno? Još da napomenem da Otkaze neki nismo još potpisali jer nismo baš informirani a poslodavac nas preko nekih svojih poltrona želi zastrašiti i uvjeriti da potpišemo i pristanemo na otkaz bez otkaznog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija