Jump to content

uzdrzavanje malodobnog djeteta


marin68

Preporučene objave

poštovani,

molio bi za savjet kome i koji su potrebiti dokumenti za promjenu visine financijskog izdavanja za uzdrzavanje malodobnog djeteta iz prvog braka.

naime, i prije sudkog rjesenja o rastavi braka izdvajao sam 20% od mjesecnog primanja a sto se i sudkom odlukom i nastavilo (ukupno 15 godina), ali unatrag 6 godina osnovao sam novu obitelj u kojoj sam dobio jos dvoje malodobne djece, 3 i 6 god., te nazalost supruga mi je nezaposlena ( 2 god), kao i cinjenice da smo kredtno zaduzeni za kupnju stana. napominjem da nezelim izbjegavati placanje uzdrzaanja ali poradi gore narecenoga dovedena mi je u pitanje egzistencija obitelji. tader, poradi navedenoga nisam u mogucnosti platit pravno zastupanje vezano uz navedeno. mjesecno za uzdrzavanje izdvajam, administrativno tj s racuna, 1.700,00 kn.

s postovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Marine, zapravo ste si sami dali odgovor.

 

Znači - vjenčani list (ako ste vjenčani), rodne listove za "malce", evidencija HZZ-a za suprugu te dokumentacija koja se odnosi na kredit. Po ovome što ste napisali - problema ne bi smjelo biti, jer se radi o i više nego opravdanim razlozima za smanjenje određene obveze uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovanje,

prvo se zahvaljujem na vasem odgovoru ali me i dalje muci cinjenica da poradi financijske situacije nisam u mogucnosti potraziti pravni savjet, zastupanje, te vas molim da ako vam je poznato kome se mogu obratit za navedeno bez prava na naknadu tj kod kojih mjereodavnih ustanova moram pokrenuti postupak za promjenu visine uzdrzavanja. skrecem paznju na cinjenicu da zivim u zagrebu,

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molila bih savjet za naplatu alimentacije od bivšeg supruga.

Naime, od rastave braka (03mj.2013) do sada, bivši suprug uplatio je pola od jedne utvrđene alimentacije (1.000,00 kn) i to par dana prije isteka 6 mjeseci (roka nakon kojeg mogu zatražiti od css uzdržavanje).

Kako bivši suprug i dalje ne plaća alimentaciju, nego vjerojatno opet čeka istek roka od 6 mjeseci, pitam se da li postoji neki drugi način prisilne naplate.

Predala sam zahtjev za prisilnom naplatom u FIN-u, ali s obzirom da je bivši suprug privatni ugostitelj, ne isplaćuje si primanja preko računa.

Da li ja imam ikakvo pravo pokretanja tužbe (bez css, jer oni nemaju ovlasti reagirati), s obzirom da će se ova situacija nastaviti i alimentacija na taj način neće nikada biti naplaćena.

 

S poštovanjem,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pretpostavljam kako je odluka o određenom uzdržavanju postala pravomoćnom?

 

Opcije -

 

1. tražiti ovrhu preko njegove ostale imovine - pokretnine ili nekretnine,

 

2. podnijeti kaznenu prijavu policiji ili nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja iz čl. 172. Kaznenog zakona, i

 

3. tužiti njegove roditelje (baku i djeda), uz napomenu kako bi oni bili dužni plaćati za razdoblje isključivo nakon podnesene tužbe, ne i za ono prije (za koje će i dalje odgovarati bivši suprug).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

(...) i to par dana prije isteka 6 mjeseci (roka nakon kojeg mogu zatražiti od css uzdržavanje).

Nije jedini mogući uvjet 6 mjeseci neprekidno, već i 6 neplaćenih mjeseci unutar razdoblja od 7 mjeseci (dakle s prekidom neplaćanja).

 

Obiteljski zakon, čl.352, st.1 klik-ovdje

 

Znači, ako doista želi izbjeći mogućnost da zatražite privremeno uzdržavanje od CZSS, morao bi plaćati tako da se ne skupi 6 neplaćenih u zadnjih 7 mjeseci, a kako nije platio 5, morat će biti malo redovitiji nego do sada.

 

Zbrojite i provjerite neplaćene mjesece u zadnjih 7 mjeseci, jer ste naveli da je nastavio s neplaćanjem, pa moguće da bi zahtjev ipak mogli predati.

 

;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima, i savjetima, ali nešto onda ne štima.

 

Naime od pravomoćnosti presude (04mj.2013) do danas, uplaćeno je pola od jedne alimentacije i to u 11mj.2013 god., u centru su mi rekli da zahtjev za privremenim uzdržavanjem mogu podnjeti tek nakon isteka idućih 6mj. od zadnje uplate.

Na to što je uplaćeno samo pola alimentacije, rekli su da nemogu reagirati jer nemaju ingerenciju nad plaćanjima, a i osim toga "tata je pokazao dobru volju" ?!.

 

Jedina pomoć koju trenutno mogu dobiti od njih je razgovor sa psihologom za mene i djecu, s obzirom da ih ne viđa redovito.

 

Nakon tih nonsense odgovora u centru, podnjela sam zahtjev u FINI za prisilnom naplatom alimentacije, međutim račun se ne koristi tj. nema nikakvih uplata.

 

Možete li mi molim Vas još reči da li ja mogu osobno predati kaznenu prijavu policiji ili mi za to treba pravni zastupnik i što mogu očekivati nakon toga.

 

Hvala,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Naime od pravomoćnosti presude (04mj.2013) do danas, uplaćeno je pola od jedne alimentacije i to u 11mj.2013 god., u centru su mi rekli da zahtjev za privremenim uzdržavanjem mogu podnjeti tek nakon isteka idućih 6mj. od zadnje uplate.

Na to što je uplaćeno samo pola alimentacije, rekli su da nemogu reagirati jer nemaju ingerenciju nad plaćanjima, a i osim toga "tata je pokazao dobru volju" ?!.

Ne štima samo to što su vas dezinformirali odnosno informirali polovično i selektivno.

 

Netočno je da je isključivi uvjet 6 mjeseci neplaćanja kontinuriano, dok god je na snazi odredba Obiteljskog zakona koja uvjete propisuje, a to je od 1.1.2008. do danas (čl. 352., st.1)

(...) duže od šest mjeseci neprekidno ili ako nije platio šest mjeseci s prekidima ukupno unutar razdoblja od sedam mjeseci.

 

U istoj rečenici nastavlja i o obvezi CZSS

centar za socijalnu skrb je dužan na prijedlog drugog roditelja ili po službenoj dužnosti, donijeti odluku o privremenom uzdržavanju
čime je zamjenjena mogućnost koja je postojala do 1.1.2008. da czss može (dakle i ne mora jer nije dužan) donijeti odluku o privremenom uzdržavanju djeteta. Predlagatelj ove odredbe je to pojasnio dodatno u tekstu prilikom predlaganja ovih izmjena još 2007. ovako: "Aktivirana je već postojeća obveza centara za socijalnu skrb da plaćaju privremeno uzdržavanje osiguravanjem odgovarajućih sredstava, na način da je određeno kako su centri za socijalnu skrb navedeni iznos bezuvjetno dužni isplaćivati."

Nužna je:

1. pravomoćna sudska odluka/ privremena mjera/ nagodba pred sudom ili czss

2. 6 mjeseci neplaćenih kontinuirano

ili 6 neplaćenih mjeseci unutar razdoblja od 7 mjeseci

3. na prijedlog drugog roditelja (jer po službenoj dužnosti neće postupati, a naročito ako nisu u stanju ni informirati točno i potpuno).

 

O odobravanju zahtjeva je određeno u stavku 2. istog članka:

Pravo na privremeno uzdržavanje priznaje se s danom podnošenja zahtjeva, odnosno pokretanja postupka po službenoj dužnosti.

 

Neka priče o dobroj volji ostave doma, jer ni ovo nije prepušteno njihovoj volji odavno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija