Jump to content

Pokrenuta ovrha nad stanom zbog kredita kojeg je dignuo prodavatelj


Stefica77

Preporučene objave

Poštovani,

 

desila nam se situacija da je banka pokrenula ovrhu nad zgradom u kojoj imamo stan, a samim time i nad našim stanom zato jer su prodavatelji nekretnine digli kredit i ne mogu ga sada vratiti.

Kronološki stvari su išle ovako:

-prvo smo potpisali predugovor sa prodavateljem nekretnine, nekretnina je tek bila u izgradnji i nije bila etažirana, ali naš stan je imao oznaku i točno se znalo koji stan kupujemo

- potom smo u dva navrata isplatili 2/3 iznosa kupoprodajne cijene stana

- zatim prodavatelji dižu veliki kredit u banci i ne obavještavaju banku da je naš stan prodan (danas se pravdaju time da nije bilo etažirano tako da nije moglo drugačije)

- mi im isplaćujemo preostali iznos

- zgrada je završena, mi se useljavamo, potpisujemo kupoprodajni ugovor u kojem jasno piše da je predmetna nekretnina opterećena hipotekom te da se prodavatelj obvezuje namiriti tražbinu i brisati upisani teret

- nakon godine dana prodavatelj još nije vratio kredit te banka pokreće postupak ovrhe u kojem je uključen i naš stan

 

*prodavatelji su trebali obavijestiti banku i dati joj novce od prodaje našeg stana ali oni to nisu učinili, banka je čak prodavala naš stan u vrijeme dok smo mi već živjeli godnu dana u njemu ne znajući da su ga prodavatelji prodali i zadržali novce za sebe

 

** naravno, drugi kupci koji su dizali kredite kod drugih banka imaju brisovno očitanje, i bez ovog su problema; a mi koji smo skupili novce bez kredita i prodavatelju uplatili na žiro račun - nama prijeti ovrha

 

U postupku smo podizanja žalbe na ovhu i nadamo se da će nas sud isključiti iz ovrhe zbog toga što smo prije dizanja kredita već imali isplaćeno 2/3 stana, ali me zanima što možemo očekivati?!

kakva je praksa suda u ovoj situaciji, koji su sve mogući ishodi u ovom procesu?!

 

Ako ne uspijemo i moramo banci podmiriti dio kredita koji potražuje, da li imamo osnove dići kaznenu prijavu protiv prodavatelja i tužiti ih zbog prijevare?! Da li se tako može zatražiti povrat novca od njih, da li ih sud može prisiliti da nam isplate?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od kaznene prijave neće biti ništa, jer u ovom predmetu nije moguće dokazati prijevarnu namjeru prodavatelja (a koja je morala postojati od trenutka kada ste sklopili predugovor). Trebalo je stvari postaviti drugačije u vrijeme kada je na stan upisana hipoteka, a ne slijepo vjerovati na riječ prodavatelju. Sa sklapanjem kupoprodajnog ugovora glede nekretnine na kojoj je jasno upisana hipoteka, pristali ste i na mogućnost da stan "ode" založnome vjerovniku.

 

Je li možda nešto glede pitanja hipoteke regulirano u kupoprodajnom ugovoru? Ili je li prije upisivanja hipoteke napravljena predbilježba prava vlasništva s vaše strane?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavatelj nas uopće nije obavijestio da diže hipoteku. To smo saznali tek kada smo se pokušali uknjižiti.

*prema kupoprodajnom ugovoru čak se nismo ni mogli uknjižiti, i čak mislim da u ugovoru ni ne stoji nikakav podatak o hipoteci a sigurno je da je ona postojala u vrijeme potpisivanja ugovora (nije postojala u vrijeme potpisivanja predugovora) jer su prodavatelji tvrdili da im banka ne dozvoljava da nam upišu podatke za etažaciju u ugovor... tek kad smo dobili aneks ugovora i po njemu se upisali u zemljišne knjige shvatili smo da se kredit neće samim time 'maknuti'

A u aneksu se spominje hipoteka i baš piše: da je predmetna nekretnina opterećena hipotekom te da se prodavatelj obvezuje namiriti tražbinu i brisati upisani teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija