Jump to content

MOLIM STRUČNI SAVJET


anonimno

Preporučene objave

Rekao bih, ukratko, da su dvije osnovne stvari koje treba provjeriti:

1) stanje u katastru i zemljišnoj knjizi - je li (i kako je) nekretnina upisana i tko je upisani vlasnik/ci (u zk), odnosno upisani posjednici (ovlaštenici) - prema upisu u katastarskom operatu; pri tome treba obratiti pozornost i na tzv. plombe, odnosno eventaulno zaprimljene prijedloge za zk upis na predmetnoj nekretnini, koji nisu konačno riješeni;

 

2) je li to što kupujete izgrađeno sukladno građevinskoj dozvoli - osim same građevinske dozvole (pravomoćne !!!), nadasve je preporučljivo pregledati i projektnu dokumentaciju - naime, iz dozvole često nisu vidljivi "detalji", a usklađenost stvarno izvedenog stanja s projektnom dokumentacijom (koja je btw sastavni dio građ. dozvole) postaje, ukratko rečeno, sve važnija, odnosno propisi se postružuju i u pogledu same uknjižbe vlasništva. Bilo bi, naravno, dobro i da kuća ima uporabnu dozvolu.

 

Za detaljniji odgovor, bilo bi dobro znati malo podrobnije što je to što se kupuje (stan, kuća ...), a pri tome je dobro pripaziti i na neke stvari (pa ih eventualno probati i definirati predugovorom) ovisno o stanju upisa u katastar i zk te "stanju" dozvola. U osnovi, kupoprodajni predugovor obično sadrži oznaku predmeta kupoprodaje, kup. cijenu, iznos kapare (i uvjete raskida predugovora, odnosno nepotpisivanja kupoprodajnog ugovora), rok sklapanje "konačnog" kup. ugovora, eventualne obveze koje je prodavatelj dužan ispuniti do trenutka sklapanja kup. ugovora (npr. dovršenje objekta do određene faze, ukoliko je objekt u izgradnji), itd.

Sve u svemu, ako imate tekst predugovora (sastavljenog, odnosno predloženog od strane prodavatelja), dobro je prije potpisivanja istog konzultirati i stručnjaka (npr. odvjetnika), ili barem dobro proučiti odredbe predugovora i pokušati utvrditi jesu li Vam prihvatljive, logične, nedostaje li nešto što biste Vi htjeli da bude definirano ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija