Jump to content

destimulacija


onna1

Preporučene objave

Ako je ugovorom o radu predviđen negativna stimulacija (destimulacija), negdje mora biti propisano i zašto se ista u pjedinom mjesecu primjenjuje. Barem u jednoj rečenici- nezadovoljavajući rezultati rada i sl.

U svakom slučaju, Poslodavac mora obrazložiti zašto je radniku isplatio manji iznos plaće kroz negativnu stimulaciju- ona može biti i sankcija zbog povreda obveza iz radnog odnosa.

Pogledajte da li je u Pravilniku o radu nešto detaljnije propisano?

I podnesite zahtjev za zaštitu prava i ako Vam odgovor tj. obrazloženje Poslodavca o razlozima umanjenja plaće u pojedinom mjesecu nije zadovoljavajuće, tužbu radi isplate razlike plaće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovoru se spominje da poslodavac "stječe pravo uslijed procjenjenog neadekvatnog učinka odbiti destimulativni dio od osnovne plaće, uključujući i odbitak utvrđene eventualne štete prouzrokovane nemarom..." međutim u toku radnog mjeseca nije bio nikakav događaj koji bi se mogao tako objasniti a uz odbitak tj. destimulaciju od 20% nije išlo nikakvo obrazloženje. Ne radi se samo o jednom radniku nego o većini, jasno nam je da je to smanjivanje plaća samo drugačije upakirano. Dakle, vi mi predlažete zahtjev za zaštitu prava. Kome se taj zahtjev podnosi, upravi firme ili sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjev za zaštitu prava se podnosi Poslodavcu ,a budući da je riječ o novčanom potraživanju, možete i preskočiti taj korak i odmah podnijeti tužbu radi isplate razlike plaće sudu. Međutim, ipak bi bilo dobro prethodno podnijeti zahtjev za zaštitu prava i pričekati odgovor poslodavca- možda bude sadržavao zadovoljavajuće objašnjenje razloga umanjenja plaće u tom mjesecu,a ako Vam ne odgovori ili ako ne budete zadovoljni s odgovorom, možete podnijeti tužbu sudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija