Jump to content

Ostavinska rasprava


fiumano

Preporučene objave

Molila bih Vas za pomoć.

Naime, nedavno mi je umro otac, koji ima dijete iz prvog braka (iz drugog braka ima mene i mog brata). Moja mama je pokrenula ostavinsku raspravu, te je moje prvo pitanje da li je bila obvezna to prijaviti s obzirom da je od tate tražila prije njegove smrti cca mjesec dana da svu imovinu koju ima prepiše na nju. Prilikom prijavljivanja ostavinske nije prijavila njegovo dijete iz prvog braka. Da li je to bila dužna učiniti.

S obzirom da se radi o pozamašnoj imovini (koja je sada u cijelosti njena), da li itko od nas djece ima pravo na neki nužni dio?

S obzirom da sumnjam da je svu imovinu prijavila, da li postoji postupak utvrđivanja istinitosti davanja informacije o navedenoj imovini?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imalaje obvezu prijaviti sve nasljednike.

sin iz prvog braka ima pravo tražiti nužni dio osim ako se radilo o ugovoru o doživotniom uzdržavanju. taj ugovor je moguće osporiti.

i vi možete tražiti nužni dio osim ako ste se odrekla nasljedstva ili ako se radi o ugovoru o doživotnom uzdržavanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A koji je pravni temelj "prepisivanja" imovine s oca na majku?

 

 

Nemam pojma! To je sve napravljeno u tajnosti, sve što znam je da su to napravili vrlo brzo, te je ona također spomenula da su bili kod javnog bilježnika. Otac je bio na samrti, ali je bio pri svijesti i zdravoj pameti. Navodno je to bitno u prepisivanju imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Prepisivanje" nije pravni termin, a pod tim se obično podrazumijeva da je u zemljišnim knjigama umjesto jednog vlasnika upisan drugi temeljem nekog pravnog posla ili drugog načina stjecanja.

 

Dakle, ako je u zemljišnim knjigama umjesto oca upisan novi vlasnik, onda se može vidjeti i kojim pravnim temeljem odnosno pravnim poslom je to učinjeno. Iz zbirke isprava možete tražiti kopiju toga dokumenta. Nije moguće "tajno prepisivanje".

 

Ako je u zemljišnim knjigama i dalje upisan otac, onda ta imovina ulazi u ostavinu, a majka će morati predočiti u ostavinskom postupku dokument kojim dokazuje da to u trenutku smrti više nije bila imovina ostavitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Prepisivanje" nije pravni termin...

 

Zato i navodnici.

 

 

Fiumano, KS vam je objasnio kako da saznate pravni temelj. Moja pretpostavka je da se radi o darovanju, u tom slučaju moći ćete tražiti nužni dio. Ako je riječ slučajno o ugovoru o doživotnom uzdržavanju - onda načelno ne, ali ćete isti moći pobijati, pogotovo ako je između sklapanja ugovora i smrti prošlo kratko vrijeme (a iz vašeg posta ispada da bi bilo tako).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija