Jump to content

Prijenos vlasništva sa bake na mamu na mene.


alexsagi

Preporučene objave

Pozdrav,

zanima me koja je procedura i koliko me to košta da se naslijeđena zemlja prenese sa bake (koja je pokojna) na mamu i zatim na mene.

Kod bakine ostavinske rasprave napravljeni su papiri ali mama nikad se nije upisala u katastar i zemlja još uvijek stoji na baku.

Namjera mi je otvoriti opg, pa da vidim koliko me to košta.

 

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

Potrebno je pokrenuti ostavinski postupak iza ostavitelja .Uzme se smrtovnica u matičnom uredu ,otiđe se na sud mjesta gdje se nekretnine nalaze , ispuni njihov obrazac o pokretanju ostavinske .

Sud zahtjev za ostavinsku dostavlja nadležnom javnom bilježniku .Javni bilježnik pozvati će nasljednike na ročište . Na ročištu ,a i prije toga do zaključenja ostavinske rasprave ,Vaša majka može dati nasljedničku izjavu da se nasljedstva odriče u Vašu korist .

Eto nije potrebno prepisati najprije na majku ,već se ide direktno na Vas nasljedničkom izjavom ,koja je neopoziva .(na ostavinsku raspravu treba ponijeti izvod iz gruntovnice ,posjedovni list iz katastra ,eventualne podatke o štednji i računima , te OIB)Ta je procedura jednostavna i ako sami radite ne košta ništa .Jasno ako je Vaša majka jedini nasljednik. Još je važno da prepustite Javnom bilježniku da po službenoj dužnosti dostavi dokumente u gruntovnicu .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko se moze uociti iz teksta autora teme,ostavinska je provedena.Ako je tako,onda nema tu vise nikakvih nasljednicki izjava i sl.Pa sve i da nije provedena ostavinska rasprava,kako to mislite Ude da se majka odrice u" korist",buduci da je to moguce medju sunasljednicima,glede cega bi samo vazilo odricanje od nasljedstva(u svoje ime)slijedom cega bi se tek tad stekli uvjeti da kcerka bude pozvana na nasljedje(i drugi,ako ih ima)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Matrix!

Ako je bilo ostavinske rasprave tada je Vaš odgovor jedini put ,ali ako nije bilo ostavinske tada bi ju trebalo provesti.

Post nije precizan i može biti jedno i drugo. U toku ostavinskog postupka majka ustupa svoj dio kćeri.

Takva izjava treba biti ovjerena kod JB čl.133.ZN

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija