Jump to content

Dosjelost


dona

Preporučene objave

Dosjelošću se stječe vlasništvo stvari samostalnim posjedom te stvari ako taj ima zakonom određenu kakvoću i neprekidno traje zakonom određeno vrijeme, a posjednik je sposoban da bude vlasnikom te stvari.

 

Samostalni posjednik čiji je posjed pokretne stvari zakonit, istinit i pošten, stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom tri godine, a takav posjednik nekretnine protekom deset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja

 

Samostalni posjednik pokretne stvari kojemu je posjed barem pošten stječe je dosjelošću u vlasništvo protekom deset godina, a takav posjednik nekretnine protekom dvadeset godina neprekidnoga samostalnog posjedovanja.

 

Vrijeme potrebno za dosjelost počinje teći onoga dana kad je posjednik stupio u samostalni posjed stvari, a završava se istekom posljednjega dana vremena potrebnoga za dosjelost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako me zbunjuje ova prica. Zasto se na dosjelost ne mogu pozvati stanari sa zasticenom najamninom. Vecinom smo usli u svoje stanove prije 50 i vise godina, nismo mogli dobiti kredite za drugi stan ako je ovaj u kojem zivimo bio adekvatan. Zatim su nas od '96 na ovamo poceli kupovati zajedno sa nekretninama, delozirati, zvati nas parazitima i td.

Kupiti stan po trzisnoj cijeni nisam u mogucnosti, ali negdje sam procitala da stan sa stanarima vrijedi 1/3 trzisne vrijednosti i ako bi na tu cifru grad i drzava dali neku simbolicnu subvenciju mislim da bi veliki dio zasticenih stanara otkupio stan. Ja bi npr. kupila stan u kojem zivim 42 godine za 900 eura po kvadratu. Trzisna vrijednost mu je 3000 i mozda mala subvencija od 10% za godine staza, placanje stambene naknade od koje su se gradili drustveni stanovi koji su otkupljivani za cca 300 DEM-a po kvadratu. Hoce li me zbog toga mrziti vlasnici nacionaliziranih stanova, ili oni koji su ih vjerojatno jos jeftinije kupili pa nam sada zagorcavaju zivot?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vi kao zaštićeni najmoprimac ipak raspolažete nekim drugim pravima... što se tiče dosjelosti, kolega je već objasnio da taj posjed (u ovom slučaju stana) mora imati određene kvalitete. ukoliko ste bili svjesni da stan nije u vašem vlasništvu, te ste plaćanjem najamnine tokom cijelog vremena posjedovanja stana time priznavali višu vlast (pravo vlasništva) drugome, stjecanje prava vlasništva na stanu temeljem dosjelosti nikako ne dolazi u obzir. tko to zna-možda je pošteno, možda nije pošteno, ali zakonom nije dopušteno. :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A ukoliko nismo bili svjesni? Nego smo se osvjestili tek kad smo se otisli prijaviti za otkup? U zgradi sa 8 stanova 4 su bila nacionalizirana, a cetiri konfiscirana; cetiri su otkupljena po cca 20000 DM, a nama zasticena najmnina, stres i osjecaj da smo gradjani drugog reda. Kad smo doselili u stan stanarsko pravo smo potpisali s opcinom, a najamninu nekom novom vlasniku placamo tek od 2001. zahvaljujuci sudskoj presudi u nasu korist! I dalje ne razumijem, zao mi je.

Lijepo molim, ako netko zna za ovu verziju da stan vrijedi trecinu sa stanarima, na nekom sam forumu procitala da je to rekao neki profesor na pravnom faksu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozor!

 

Ne znam iz kojeg zakona je rok 3 godine?

 

Jako je važno da "nepošten" posjed ne može nikada dosjesti.

Ako se na sudu dokaže da ste sve vrijeme imali razloga posumjati da ja stvar koju posjedujete nečija, ništa niste poduzeli (napr lažno ste se deklarirali u susjedstvu kao pošteni posjednik) sud će u tom slučaju lako utvrditi da ste vi obična gnjida koja mukte hoće lapit tuđe. Najmanje 35% ove nacije su upravo takvi žmukljarii zato imamo RH ozbiljnih problema.

Advokati najviše vole zastupati žmukljare jer njih nitko normalan ne žali kad ih se čestitio odere do kože.

Vjerujte mi ovo je živa istina jer sam amatereski pobio 1.stupanjsku presudu kontra takovih žmukljara, a i čuo sam za mnogo mnogo primjera.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako si ti samo amateru jedan uspio pobiti takvu presudu a ni osnove poštenja posjeda ne znaš. Kao npr. ..."stvar koju posjedujete nečija..."

Uopće nije bitno da li je posumnjao je li stvar nečija. Stvar je uvijek nečija, žišku amateru. Nego bit je u tome, da li si posumnjao imaš li ju pravo posjedovati- naglasak na posjedovati..

Ti si pobio presudu....isto ko što xsara zna kazneno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To su ti fakat za mene finese.

jer

 

1. vlasništvo ne zastarijeva

2. vlasnik ima pravo posjedovati stvar

 

Sve je to mutavo jer je na bazi rimskog prava. Današnjim Svijetom vladaju Anglosaksoni. Oni to razlikuju i ništa im ne fali. Bar za sada.

 

Ipak hvala ti jer si mi dao misliti.

 

Amater je osoba koja nešto radi iz Ljubavi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Z dosjelost moraš imati pravni osnov za stjecanje posjeda,ako si ti to prisvojio bez pravnog osnova onda nema dosjelosti.Istina mnogi su na muljavinu (dva svjedoka koji su potvrdili da si pasao ofce na tom zemljistu bila su cesto dovolja) no sad kad kad mozes ici do europskog suda,gdje je vlasnistvo svetinja..to vise ne pali

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je super komentar.

 

Zagorci su to delali od davnina navek su prisvajali tuđu zemlju npr.

 

Zagorac posadi voćku na meji zatim je okapa po susjedovoj zemlji

 

zatim napravi njegov sin novu meju i posadi novu voćku na mejii ..

 

i tako je moj susjed star 80 godina u 100 godina udvostručio svoju zemlju, a onda su mu komunisti 1966. godine to ucrtali u katasatr..

jer su nisu gledali stanje u gruntovnici već su snimili "faktički posjed"

i sad se postavlja pitanje čega je on sada vlasnik??

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

ma sve je ovo u redu u jednu ruku,ali nije u redu , bar normalnom čovjeku jer je vlasništvo i ZK neprikosnoveno.

Zanima me kako se to kretalo 80-tih godina kad sam ja ušao u postupak za zaštitu svog vlasništva.Naime sud je više puta donio presudu u korist suprotne strane, odnosno u korist osobe koja je tražila dosjelost jer je koristila dio zemljišta 13 godina i to samo sredinu jedne parcele od 3 000 m2 i to po dužini što iznosi 1/3 čestice.Molim Vas da mi odgovorite na ovaj slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija