Jump to content

Problem - prodaja stana u zgradi koja je cijela na jednoj čestici


nosferatu

Preporučene objave

Prije nekoliko smo godina prodali stan u manjoj starijoj zgradi koja ima 5 stanova. Cijela zgrada se nalazi na jednoj čestici te je moja baka bila uknjižena kao vlasnik polovice zgrade (2 stana). Kako smo prodali jedan stan (u ugovoru je navedeno o kojem se stanu radi, koliko kvadrata, koji kat itd), sastavljen je ugovor po savjetu odvjetnika, desilo se to da se kupac nije mogao uknjižiti i odbijen je. Etažiranje je u tijeku i traje već godinama, nezna se kada će biti gotovo. Kupac je sada predložio, po savjetu njegovog odvjetnika, da mi sami odredimo razlomak te da on tako, budući da se ne može uknjižiti samo na svoj stan jer je cijela zgrada na jednoj čestici, postane vlasnik cca 1/4 zgrade št bi odgovaralo veličini stana.

 

Moje pitanje je : Može li se to? Smijemo li mi to? Jer, prije koju godinu, naš nam je odvjetnik rekao da ne smijemo sami lomiti razlomke kako želimo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogli ste sklopiti ugovor po kojem prodajete idealni dio, a temeljem kojega kupac stječe pravo da kao suvlasnik koristi određeni fizički dio nekretnine, pa bi uknjižba prošla. Nakon toga moguć je postupak kojim takav suvlasnik traži izdvajanje fizičkog dijela koji je manji ili jednak njegovom idealnom dijelu. U slučaju da fizički dio ne odgovara sasvim idealnom dijelu, suvlasnici bi se morali dogovoriti kako razriješiti razliku. Takav je postupak (u biti suprotan od etažiranja kad se iz vlasništva fizičkog dijela izvodi idealni dio suvlasništva cijele nekretnine) predviđen Zakonom o vlasništvu, ali nije mi poznato da ga je netko u praksi i proveo.

 

Što se tiče obratne situacije, G-man je u pravu da to tako ne ide, ali pouzdano znam za slučaj u kojem je suvlasnik idealnog dijela, bez dogovora s drugim suvlasnikom, prodao fizički dio (prostoriju u kući koja nije mogla činiti samostalnu cjelinu) i u ugovoru proizvoljno naveo da to čini određeni dio nekretnine, i kupac se bez problema uknjižio kao suvlasnik idealnog dijela. U z.k. odjelu uopće nisu postavljali pitanje kako se došlo do razlomka navedenog u ugovoru. Štoviše, ni sudac u parnici koji je drugi suvlasnik nakon toga pokrenuo nije nalazio ništa čudno u tome da je suvlasnički razlomak isisan iz prsta.

 

Tako da rečeni odvjetnik nije u pravu, ali čini se da zna kako se to radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...pouzdano znam za slučaj u kojem je suvlasnik idealnog dijela, bez dogovora s drugim suvlasnikom, prodao fizički dio (prostoriju u kući koja nije mogla činiti samostalnu cjelinu) i u ugovoru proizvoljno naveo da to čini određeni dio nekretnine, i kupac se bez problema uknjižio kao suvlasnik idealnog dijela. U z.k. odjelu uopće nisu postavljali pitanje kako se došlo do razlomka navedenog u ugovoru. Štoviše, ni sudac u parnici koji je drugi suvlasnik nakon toga pokrenuo nije nalazio ništa čudno u tome da je suvlasnički razlomak isisan iz prsta.

 

Ili ne znaju ili postoji razlog zašto "ne znaju".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija