Jump to content

Pitanje-ovrha za pricuvu


Atx

Preporučene objave

Niste napisali radi li se o ugovornom ili prinudnom upravitelju, ali to samo malo mijenja stvar.

 

Upravitelj pokreće sudske i druge postupke (što uključuje i prijedlog za ovrhu) u ime i za račun suvlasnika zgrade.

 

To znači da ne samo da može, nego mora navesti podatke o suvlasnicima u čije ime nastupa. To zato što su oni zapravo tužitelji koje upravitelj samo zastupa, a očigledno je da sud ne bi mogao provjeriti aktivnu legtimaciju tužitelja ako ne bi bili navedeni njihovi podaci.

 

U tom smislu postoje i sudske presude u kojima se izričito navodi da tužitelji moraju biti navedeni, pa čak i pravo tuženika da traži da pojedini tužitelj dokaže svoj status odgovarajućim dokumentom o suvlasništvu (npr. izvatkom iz z.k.). Osobno znam da neki sudovi to ne poštuju, pa prihvaćaju tužbe podnesene u ime anonimnih "suvlasnika stambene zgrade", ali to je nezakonito. U praksi to dovodi da se ponekad prihvati tužba u ime nevlasnika.

 

Takvo pravo i obaveza upravitelja proizlazi iz ugovora o upravljanju i zakonskih odredbi (Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima) koje se odnose na upravljanje zgradama.

 

Eventualno bi mogao biti izuzetak ako se radi o ugovornom upravitelju, a u ugovoru o upravljanju je ugovoreno drugačije od ovoga.

 

Po mojem mišljenju, to ne isključuje pravo pojedinog suvlasnika da izrijekom uskrati suglasnost za podnošenje tužbe u njegovo ime u svakom konkretnom slučaju zasebno. Međutim, ne može se "sakriti" jer iz samog suvlasištva proizlaze prava i obaveze.

 

Međutim, i samo jedan suvlasnik ima pravo zahtijevati od drugog suvlasnika da ispunjava zakonske odnosno ugovorno obaveze, a to uključuje i naplatu pričuve, pa i nije bitno za uspjeh tužbe da svi suvlasnici budu tužitelji. No, upravitelj ne može samovoljno "selektirati" suvlasnike kao tužitelje.

 

(Sve što sam ovdje napisao o tužbi se odnosi i na prijedlog za ovrhu.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija