Jump to content

Naknadno pronađena imovina


Levis92

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Našli smo da je moja pokojna baka nakon provedene ostavinske imala još nekretnina pa smo pokrenuli postupak za naknadno pronađenu imovinu.

 

Stiglo je rješenje za tu naknadno pronađenu imovinu a problem je da nije dobila sav udio jer se u vlastovnici moja pokojna baka vodi i pod djevojačkim prezimenom a taj udio joj nije prepisan.

 

Da li se nekako može taj udio naknadno isto prepisat njoj s obzirom da se radi o istoj osobi ?

 

Ista stvar je sa njezinim pokojnim bratom za kojeg je pokrenuta ostavinska rasprava a u vlastovnici ima više tih njegovih udjela sa različitim imenima i prezimenima pa čak i adrese se ne podudaraju ali to je uvijek ista osoba. Kako to riješiti jer najvjerovatnije nećemo dobiti one udjele koji se ne podudaraju sa stvarnim imenima i adresama?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,

nemoze te vise na umrlu osobu prenosit nikakva prava pa tako ni pravo vlasnistva,po pitanju bake trebate dokazati da se radi o jednoj te istoj osobi,sto znaci da je u vasem slucaju razlicito prezime,glede cega bi trebalo utvrditi kako i kad je doslo do toga,pa je slijedom logike izvjesno da je u pitanju davna bakina"udaja" a kao relevantan dokaz takve tvrdnje je po meni vjencani list u kojem su naznacena oba prezimena..

Za njenog pokojnog brata je pomalo nejasno da su upisi izvrseni pod razlicitim imenima,pa se opravdano moze zakljuciti da se radi o suvlasnistvu vise osoba od kojih je jedan i bakin brat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za baku ćete morati pokrenuti još jedan postupak (ili ako nije istekao rok se možete žaliti s prijedlogom da općinski sud dopuni rješenje, pa žalba neće morati ići na županijski), a dokazati možete dokumentima iz matičnog ureda. Promjena prezimena bilježi se i u knjizi rođenih, pa možete tražiti izvadak iz te knjige, a neće škoditi priložiti i izvadak iz knjige vjenčanih.

 

Za pokojnog brata treba tražiti od MUP-a podatke o prijavama tj. da je bio prijavljen na adresama koje se navode, a iz zbirke isprava treba tražiti preslike dokumenata temeljem kojih su vršeni upisi u z.k. u njegovu korist. Ako se npr. radi o nasljeđivanju, onda se iz rodbinskih odnosa koji se vide u tim rješenjima može zaključiti da se radi o istoj osobi.

 

To da se ista osoba vodi čak i pod 3 oblika imena nije u starijim z.k. neobično, naročito u nekim krajevima, jer se u to doba slabo vodilo računa o tome, a i same stranke nisu vodile računa kako se u danoj prilici predstavljaju - "službenim" imenom ili imenom pod kojim su općenito bile poznate. Zato sudovi u takvim postupcima uz odgovarajuću dokumentaciju ponekad malo zažmire na paragrafe, inače se mnoge stvari uopće ne bi mogle riješiti.

 

Krajnja mogućnost vam je pojedinačni ispravni postupak ili tužba radi utvrđenja vlasništva protiv pokojnika kao "nepoznate i nedostupne osobe".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija