Jump to content

Objedinjenje vlasništva - moguća dosjelost


AngieHR

Preporučene objave

Poštovani,

 

vlasnici smo 3/4 zemljišta, a 1/4 je vlasnik neki pradavni rođak koji je još 1971. preminuo. Koliko nam je poznato imao je nasljednike, ali i oni (sinovi) su umrli. Ne znamo ima li dalje nasljednika, ali iskreno to nas ni ne zanima.

 

Zanima nas kako da objedinimo vlasništvo, budući da već 53 godine nitko ne pita, ne dira i ne plaća poreze na tu zemlju osim nas. Problem je što je i stara kuća na tom zemljištu, ali navedena kuća je sagrađena 1982. kada je taj 'suvlasnik' već bio pokojni...ne znam kako su moji baka i deda dobili dozvolu za gradnju (montažni objekt tada nije trebao pravu građevinsku dozvolu, već samo uvjete o gradnji). I sada u vlasničkom listu stoji da je taj g. XY suvlasnik svega u 1/4!!! Muž i ja želimo to riješiti jer želimo srušiti staru kuću i napraviti novu za našu obitelj, no ne možemo dokle god su neriješena ta imovinsko-pravna pitanja.

 

Kako sad tog pra-pra strica i njegove eventualne praunuke koji niti ne znaju da postoji to 'suvlasništvo' maknuti s vlasničkog lista. U posjedovnom listu g. XY nema, nego su samo članovi naše obitelji. Ima li to kakve veze?

 

Možemo li tužiti na dosjelost? Ili moramo tražiti zakonske nasljednike g. XY, pa ih tražiti da nam 'ustupe' nešto što je već zadnjih 53 godine de facto naše...ili ih tužiti? Što ako se oni odluče 'terati pravicu' pa pokušat istjerati da dobiju svoje (zemljište je dijelom građevno, dijelom poljoprvredno, cca 2000m2)....ili ako im padne na pamet ucjenjivati nas da im to isplatimo. Na žalost nemamo novaca za skupe tužbe, a isto tako ni za višegodišnje povlačenje po sudovima. Suprug i ja bi dizali kredit za izgradnju obiteljske kuće i sada nam je ovo veliki problem, jer ne znamo koliko će sve trajati i kako uopće riješiti ovu zavrzlamu.

 

Molim vas pomozite!

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana!

 

Umjesto tužbe podnosi se zahtjev za pojedinačni ispravni postupak .Taj zahtjev Vam treba sastaviti pravno educirana osoba ,kako ne bi bili odbijeni sa zahtjevom .

Vi i u slučaju tužbe za utvrđenje prava vlasništva i za ispravni postupak trebate podastrijeti sudu adrese osoba upisanih u vlasničkom listu , a ako su upisane osobe umrle tada trebate pronaći nasljednike i njihove adrese .Što se tiče nasljednika to možete postupiti po načelu reprezentativnosti.

Adrese nasljednika možete pronaći za žive u PU a za nasljednike putem matičnog ureda .

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

hvala na odgovoru. Mi smo našoj pravnici predložili pojedinačni ispravni postupak, međutim ona tvrdi kako nemamo osnove za njega, jer nemamo nikakve ugovore ili slične dokumente na temelju čega bi ZK odjel mogao napraviti to 'ispravljanje'.

Ako je čovjek umro, nasljednici postoje npr. i mi ih nađemo i kako da sada riješimo taj ispravni dio....spomenuli ste načelo reprezentativnosti, molim Vas ako mi možete to malo specificirati.

 

Puno hvala na pomoći!

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija