Jump to content

Prometna nezgoda, polica i parnički postupak


Dilajla

Preporučene objave

Prije tri mjeseca sticajem nesretnim okolnosti našla sam se u prometnom incidentu kojom zgodom je po svoj prilici došlo do blagog doticaja osobe pješaka s mojim autom i to s bočne strane.Tom prilikom sam vozila na kratko u rikverc jer sam se imala namjeru sparkirati na za to predviđenom mjestu.Napominjem da sam vozila s upaljena sva četiri svjetla i skroz uz rub auta kako ne bi omela i dovela u opasnost sudionike u prometu.Brzina vožnje je bila skoro nulta i gledala sam naravno unatrag okrenuta cijelom glavom preko svog desnog ramena imajući pregled nad situacijom.Ta osoba je najvjerojatnije prošla između dva auta, već je stupila time na kolnik i vjerovatno nije gledala ni lijevo ni desno već pravo "pa na moje auto".Odbila se bočno i pala na kolnik, ja sam primjetila da se nešto desilo, odmah sam zaustavila auto, ponudila joj pomoć, tužila se na bol u nožnom članku, da ću je odvesti na hitnu pomoć što je odbila, ponudila da zovemo policiju, što je kategorički odbila već da je vozim kući i da će sve biti u redu.Potom se javila nakon više od 2 mjeseca i traži policu radi naplate odštete.Kroz nekoliko razgovora gdje sam se ja interesirala za njeno stanje, u doktora je išla tek nakon sedam dana, prva verzija ozljede je bila da je slomila "mali nožni prst i ima napuknuće u zglobu" pa potom je izjavila nakon 10 dana da ima dva napuknuća i da je stanje sve gore i gore.I kao sad je doslovce invalid u kolicima.

Molila bi kompetetne osobe na forumu da mi odgovore: procjena krivnje obzirom na okolnosti, i da li ona može ukoliko primjerice bude nezadovoljna s visinom isplate od strane osiguravajuće kuće, do koje može i ne mora doći, može pokrenuti građansku parnicu!Puno hvala!

Ja se zaista ne osjećam krivom u cijelom slučaju, osoba ima ogromnih problema s kralješnicom (lomovi kralješaka, ugrađena šiška i sl.) sama je priznala kroz razgovor da je vrlo nestabila u hodu, i da je samo ramenom lagano dotaknula moje auto i našla se na podu.

Puno hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok ne dođe neki službeni zahtjev ili tužba zaboravit stvar.A onda ćemo dalje.

 

Hvala, ali očekivala sam malo određeniji odgovor. Dakle, konkretno pitanje je bilo: dali može ukoliko odštetni zahtjev pri osiguravajućoj kući bude odbiven ili ukoliko ne pristane na visinu ponuđene odštete, da li može ići na građansku parnicu?

Kako sud postupa i kakve se kazne izriče, zatvor ili novčana, ili novčana može zamijeniti zatvor?...

Molim na kompetenti odgovor! Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jednom hvala. Za vašu informaciju, već je predala odšetni zahtjev na osiguravajuću kuću, većina ljudi mi je rekla da će teško bez postojanja policijskog zapisnika i prvog nalaza od "ozljeda" gdje je kod doktora išla sedam dana nakon "pada", dobiti išta od osiguranja, možda joj ponude neku "siću" s kojom neće biti zadovoljna pa će možda koristiti pravna sredstva koja ste naveli. Zato sam i postavila takvo pitanje. U slučaju primjerica da prihvati ponudu od osiguranja, što u pravnom smislu predstavlja vansudsku nagodbu (am i right?), da li tada otpada mogućnost podizanja građanske parnice. Nakon tri miseca je počela spominjat nekog svjedoka koji je to sve navodno vidio, jezivo, s čim se služi.Muka mi je od te osobe koja posljedice ruševnog stanja svog organizma, nestabilno hoda, ima je višekratne lomove kralješnice, ugrađeni metalni dio u istu, kosti se defakto raspadaju, sve hoće nakalemiti meni.samo da spomenem, prvi nalaz je pokaza lom malog nožnog prsta i napuknuće kosti u nožnog zglobu, a nakon misec dana je izjavila da postoje dva napuknuća. Sad je broj vjerovatno još porasta....Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez postojanja pravih liječničkih nalaza ne može ništa tj.neće dobit od nikoga ništa.

 

Prvo na sud pa prije okončanja postupka može doći do vansudske nagodbe.

 

Može izjavljivat što želi jer su relevantne rengenske slike od prvi puta a i to je upitno nakon određenog proteka vremena poslije nezgode jer je sve to moga slomit i kasnije.

 

Trenutno se ne bi opterećivao sa takvim osobama dok ne dođe nešto službeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno vam hvala, u pravu ste, mislim da je pola problema i u mojoj glavi jer me muči ta neizvjesnost,eventualno povlačenje po sudu, ročišta.... znam kakve su okolnosti događaja bile, da je na njenom mjestu bila zdrava osoba ne bi ništa ni bilo, a ovako ispada da sam u najmanju ruku dva, tri puta prišla autom preko nje...dobro, nastojati ću se "skulirati" pa kako stvari bude išle tako ću i postupati....još jednom veliko hvala.

p.s. ako imate kakvu pametnu sugestiju, spoznaju, savjet ili bilo šta u vezi mog slučaja,slobodno napišite...pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam znala za taj rok, kaznena prijava pretpostavlja da bi se obratila policiji u tom slučaju...ona je od početka odbijala bilo kakvo uplitanje policije u ovo i to nekoliko navrata...nadam se da će pri tome i ostati...a što se tiče nalaza na veliko se hvalila kako je ušla kod svakog doktora bez uputnice jer nekog njenog iz uže obitelji naveliko znaju pa su mu svugdje bila širom otvorena vrata, što me odmah navodi na pitanje o "vjerodostojnosti" nalaza...još jednom zahvaljujem, vaši odgovori mi u ovom trenutku puno znače.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba se obraćat policiji jer može i sama privatnom tužbom.

čl.47 st.1 toč.10 i 12 i čl.61.st.1 http://www.zakon.hr/z/174/Zakon-o-kaznenom-postupku ali prosto sumnjam da će se to dogodit jer je njoj bit novac.

 

Pitanje je što je rekla kad je išla snimat puknuće prsta jer da je doktorima rekla da je iz prometne ovi bi odmah javili policiji koja bi dalje rješavala stvar po službenoj dužnosti jer su takva pravila i za doktore i policiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znači ako privatnu tužbu kojom pokreće građansku parnicu protiv mene zbog "navodnih ozljeda" preda po proteku roka od 3 mjeseca od dana nezgode, nema kaznene prijave ali ide se u sudski postupak po parnici radi odštete,ako sam vas dobro razumjela.

To šta je izjavila doktorima prilikom pregleda i snimanja (ako je to kako je izjavila a sad sumnjam u sve što je izjavila) zaista mi nije jasno i kako će te "navodne ozljede" pravdati prometnim incidentom zaista ne znam...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odšteta ima drugi rok (ne znam koji).

 

Ma mogu i ja osiguranju podnijet zahtjev da si me udarila i slomila nešto ali sve to moram i dokazat jer osiguranje ne dijeli lovu samo tako.Ne isplaćuju u roku ni kad pravno i treba.

 

Kad ona nađe svjedoka za nezgodu ti nađi da taj dan nisi vozila auto (to se ne smije ni savjetovat :tikvan:) :zubo:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne treba se obraćat policiji jer može i sama privatnom tužbom.

čl.47 st.1 toč.10 i 12 i čl.61.st.1 http://www.zakon.hr/z/174/Zakon-o-kaznenom-postupku ali prosto sumnjam da će se to dogodit jer je njoj bit novac.

 

Ako je u pitanju kazneno djelo za koje se progoni po službenoj dužnosti, a prema ovim podacima - jeste, tada roka za podnošenje kaznene prijave nema. Odnosno, rok je zastara kaznenog progona.

 

Zastarni rok za podnošenje zahtjeva za odštetu je 3 godine od datuma nastanka štetnog događaja u kojem je nastala samo materijalna šteta ili od datuma znatnijeg poboljšanja zdravstvenog stanja oštećenika štetnog događaja u kojem su se zadobile teške tjelesne povrijede.

 

Kada se radi o šteti prouzročenoj kaznenim djelom (ali za isto mora postojati pravomoćna sudske presuda), vrijedi zastarni rok (za potraživanje naknade štete), koji je propisan za zastaru kaznenog progona za konkretno kazneno djelo - čl. 231. http://www.zakon.hr/z/75/Zakon-o-obveznim-odnosima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija