Jump to content

Dug?


anonimno

Preporučene objave

Ovakav je slučaj: Moj je tata imao privatnu firmu koja je prije 4 god. upala u financijske probleme pa je da bi mogao isplaćivati radnicima plaću posuđivao novac od moje majke, od mene, od njezinih roditelja i na kraju od svoje majke. Nikome od nas nije ni palo na pamet tražiti od njega nekakvu potvrdu o dugu ili to potvrditi kod bilježnika ili bismo to i napravili, no ispostavilo se da je njegova majka tražila da joj napiše na papir koliko joj duguje uz potpis. U međuvremenu je on iznenada preminuo i moja baka traži da joj to isplatimo. Po zakonu sam shvatila da majka i ja nasljeđujemo i dug pokojnika, svaka svoj zakonski dio, tj. 1/2 svaka, i da moramo vratiti dug ukoliko je manji od nasljedstva. Što se tiče nasljedstva radi se o 1/2 obiteljske kuće u kojoj živimo, a u drugoj 1/2 živi ta baka. Mislim da nije u redu da mi sad prodajemo to 1/2 kuće kako bismo baki ispaltili dug koji ne znamo koliki je i za koji nismo znali ni da postoji i da na kraju mi živimo na ulici! Usput moram spomenuti da baka ima iznadprosječnu mirovinu i da sve što je uloženo u tu kuću uloženo od strane mojih roditelja i da je moj tata preko 17 god. sam plaćao sve račune iako je i baka tu živjela, a tek su u zadnje 2.5 god. dijelili račune.

Uglavnom, je li to dug, moramo li ga isplatiti i kako?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Je li provedena ostavinska i ako jest, je li baka prijavila ovo dugovanje u ostavinsku masu?

 

Nacelno, nasljednici nasljedjuju i dugove ostavitelja ali do visine nasljedjenje imovine. U konkretnom slucaju bi morali imati vise podataka kao i odgovor na gornja pitanja.

 

Ako sumnjate u spomenuti dug ili ako imate potrazivanja prema baki, onda cete vjerojatno to morati ostvarivati i dokazivati putem gradjanske parnice, neovisno o ostavinskoj raspravi i eventualno u najboljem slucaju prebiti potrazivanja.

 

Visina bakine imovine nije vasa briga, a ako postoji dug, onda se on mora i vratiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovor! :-)

 

Nije jos provedena ostavinska, a u ostavinsku masu je prijavljena samo ta polovica kuce i grobnica sto je bilo na tatino ime. Nismo ni znali za ista drugo. Baka ne zeli placati tekuce racune i zeli nas time istjerati kako bi ostatak mogla iznajmljivati, a tim "dugovima" nam prijeti buduci da ih planira iznijeti na ostavinskoj. Iako po nekoj logici ja mislim samo da potomci i supruznik pokojnika budu pozvani na ostavinsku, a roditelji samo ako nema potomaka, tj. djece, ili?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

U ostavinskoj raspravi rješava se samo aktiva a ne i pasiva, bilježnik npr. šalje vjerovnicima ukoliko oni to zatraže rješenje -na znanje, a eventualni troškovi koji se navode u obrazloženju rješenja su pogrebni troškovi na ime ostavine, ukoliko taj netko predoči račune, naravno! Dakle baka vas najvjerovatnije samo plaši, slobodno joj recite da tuži, pa uzme digitron u ruke pa će onda najvjerovatnije odustati od te tužbe! 99%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija