Jump to content

Otvaranje obrta,poslovanje putem web-a


mag. Mirko

Preporučene objave

Poštovani

Radim sezonski posao i htio bih otvoriti obrt pa bih trebao par korisnih savjeta:

1.da li mogu napraviti web stranicu za oglašavanje,marketing itd. i uz to izdavati kartice članstva poduzećima i potrošačima

2.članstvo bilo jedini primitak za izvršene usluge

3.da li je potrebna zaštita intelektualnog vlasništva(mogu li zaštititi karticu da drugi nemaju pravo zlouporabe ideje-izgleda,loga i sadržaja kartice)

4.koliki su mi troškovi poreza i doprinosa

5. neznam da li će mi primitci biti veći od granice koja je postavljena,i do koje se ne plaća pdv,i što ako budu veći,kolika su davanja tad?

6.može li naziv web-a ili kartice biti npr. blessed croatia.hr ili sl.

 

Hvala lijepo

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. ukoliko imate registriranu potrebnu djelatnost ne vidim zašto ne bi mogli nuditi usluge oglašavanja i marketinga.

 

2. za članstvo ćete uredno izdati račun i tu nema problema.

 

3. možete zaštititi logotip/žig, dizajn i boje... pitanje je samo koliko to u našoj državi ima smisla. Zaštita se može napraviti na nivou države ili cijele EU i šire. Ukoliko odradite zaštitu na nivou države to ništa ne znači nekome iz Amerike. Sama zaštita je dugotrajna procedura i traje više mjeseci pa do godinu dana. Osobno sam vidio primjere gdje su firme imale zaštićeno ime i logotip, prošle cijelu proceduru zaštite i na kraju im to nije pomoglo kad su dobili tužbu od strane inozemne firme. Tako da je cijela ta HR zaštita vrlo upitna.

Naravno sve to i poprilično košta.

 

4. troškovi poreza ovise o vašim prihodima. Doprinosi su od 2000kn mjesečno pa na više. Uz te troškove imate još barem 10 nameta za razno razne "Nadane" i ekipu, od HOK-a pa do turističke zajednice preko raznih komunalnih naknada...

 

5. ako su vam primici veći automatski ćete od sljedeće godine biti prebačeni u sustav PDV-a. Vama to u načelu ništa ne znači jer kad niste u sustavu računi koje izdajete bi trebali biti bez obračunatog PDV-a, znači 25% manji, a ako ste u sustavu PDV-a na račune dodate 25% i taj dio ide državi, vama je na kraju svejedno. Problem je što naši vrli poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a drže iste cijene kao oni koji jesu i spremaju 25% veću zaradu sebi u džep. :) Ukoliko ćete u startu imati dosta troškova/ulaganja onda vam se isplati biti u sustavu PDV-a jer možete tražiti povrat uplaćenog poreza.

 

6. naravno da može, ukoliko je navedena domena slobodna. Firme u HR imaju pravo na besplatnu .hr domena, ali samo ukoliko je ona u skladu s imenom firme/obrta, ukoliko nije ostaje vam naplatna domena, čija je cijena prilagođena našem standardu i vjerojatno je jedna od najskupljih u svijetu, cca 500kn + PDV godišnje.

 

Nadam se da ćete imati koristi od ovih odgovora. Naravno sve dodatno provjerite jer pišem iz osobnog iskustva.

 

lp!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što vam drugi poslodavac plaća doprinose ne znači previše. Doprinosi se obračunavaju prema vašoj dobiti/plaći, što više zarađujete to ćete više i plaćati.

 

Kod odabira obrta postoje tri osnova tipa. Dohodaši, dobitaši i paušalci. Ovisno o tom odabiru možete izračunati vaše potencijalne rashode.

 

Korisni linkovi:

http://www.mikrobit.info/okkzz.hr/index.php?option=com_content&view=category&id=49&Itemid=69

http://www.porezna-uprava.hr/obrtnici/Stranice/Obrtnici2.aspx

 

Ime Croatia možete koristiti, ne vidim zašto ne bi mogli.

Ako pogledate u obrtni registar vidjeti ćete da ima dosta obrta s nazivom Croatia.

http://or.minpo.hr/pretraga.htm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija