Jump to content

Kako ovršiti tvrtku za svoja potraživanja (plače)?


charliebear

Preporučene objave

Poštovani,

 

Nalazim se u vrlo poznatoj, a do sada osobno nepoznatoj situaciji, te sam načelno upoznat sa procedurom, ali mi treba stručna potvrda.

 

Naime, zaposlenik sam na ugovor na neodređeno jedne tvrtke koja mi od 9. mjeseca prošle godine nije isplatila plaću, dakle to će sa 01.06.2014. biti deveta plaća.

 

Radi se o tvrtki koja je imala velike ambicije te traži novac od investitora za nastavak poslovanja. Ja sam na korak do drugog posla i trebao bih dati otkaz u tvrtci koja mi nije isplatila plaće. Ono što je sporno, je to što mi tvrtka nije dala niti jednu platnu listu za svaku plaću koju mi duguje jer su također upoznati sa time da ih to ugrožava za blokadu. Do sada nisam ništa pokretao, jer sam se nadao da će se stvari promijeniti, a oni su dug obećali sanirati kada stignu novci na račun tvrtke.

 

Međutim ja više to ne mogu čekati i želim se osigurati (drugim riječima blokirati tvrtku).

 

Tvrtka je inače dioničko društvo i ima tri prijavljena zaposlenika koji su u istom problemu kao i ja. Pored toga vjerujem kako je ne izdavanje platnih lista zaposlenicima kazneno djelo. Jesam li u pravu?

 

Može li mi netko ukratko objasniti proceduru kako ovršiti tvrtku koja mi duguje plaće? S kojim dokumentima i gdje to mogu učiniti (FINA pretpostavljam)?

 

Koji je zadnji rok da to učinim, a da mi potraživanja ne odu u zastaru?

 

Također me zanima na koje sve načine mogu doći do svojih platnih listi, s obzirom da mi tvrtka ne želi dati iste da ih ne bi blokirao, jer kako kažu potreban im je čist račun za izlaske pred investitore, što je meni danas već sasvim svejedno, prije sam se suzdržavao jer nisam htio ugroziti projekt iz kolegijalnih razloga.

 

Znam da mogu prijaviti tvrtku inspekciji rada, ali sam čitao da bi to odužilo cijeli proces i da oni nisu dužni meni ishoditi platne liste nego kazniti poslodavca.

 

Može li angažman odvjetnika pomoći u prisilnom ishođenju platnih lista?

 

Kakve su mi opcije? Molim vas pomozite, jer mi nije dovoljno blisko ovo područje.

 

Svaki komentar je dobrodošao.

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija