Jump to content

Vanjknjižno vlasništvo


jupiter24

Preporučene objave

Poštovani, molim mali pravni savjet vezano uz sljedeću situaciju: 2010. godine susjed (inače odvjetnik) je izgradio klijet 15 cm od međe. Klijet je upisana u zemljišne knjige i ucrtana u katastar...neznam kako mu je to itko dopustio s obzirom da očito nije sagrađeno po preostornom planu koji kaže da može graditi 3 metra od međe, iznismn uz suglasnost susjeda 1 metar od međe. Kada se moj djed kao vlasnik pobunio, susjed je došao, molio da se to dopusti i situacija se primirila. Nedugo nakon toga došao je kod djeda i sastavio Izjavu u kojoj on dopušta da ja (djedov unuk) mogu graditi na njegovoj međi, također je napravi Izvjavu koju sam mu ja potpisao da kao vanjknjižni vlasnik dopuštam njemu gradnju 1 metar od međe. On je svoju Izjavu dao ovjeriti kod javnog bilježnika. Moja Izjava nije ovjerena...barem ja nikada nisam bio vezano uz to kod bilježnika, jedino ako je on nešto smuljao budući da je odvjetnik. Moje prvo pitanje je da li je moja Izvjava(bez ovjere bilježnika) pravovaljana? odnosno kako da uopće osporim da nisam Izjavu potpisao kod bilježnika ako on donese ovjerenu izjavu? Drugo pitanje je sljedeće, naime nakon 2010. godine, taj isti susjed je oko 1 metar od međe nadogradio klijet (sada to više nije klijet više izgleda na vilu) te je napravio napust krova nad mojom parcelom (oko 20 cm). Nadograđeni dio nije ucrtan u zemljišne knjige, možda je u tijeku legalizcija, to neznam Što mu mogu po tom pitanju.....čovjek je bezobrazan i stavrno mi je sada žao što sam mu ikada išao ususret? S obzirom da je gradnja sada završena mogu li pozvat građevinsku inspekciju da izvrši nadzoru smislu ispravnosti gradnje i tko snosi troškove? Unaprijed zahvaljujem svima koji mi mogu dati koji savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Vi možete uzeti broj k.č. na kojoj se nalazi taj objekt i otići u ured za urbanizam te provjeriti namjenu tog zemljišta ,u istom uredu zatražite uvjete za građenje na toj parceli kao susjed imate pravo uvida u njegovu dokumentaciju na temelju koje je gradio.Kada to provjerite i utvrdite da nešto ne štima tada prijavite građevinskoj inspakciji .Prijava ne košta ništa .

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu objasniti zašto je mene naveo da sam vanjknjižni vlasnik (možda mu moj djed reko da će te čestice dati meni, iako mi i tada to bilo glupo mislim da sam čak i rekao da zaštot o ja potpisujem, nek djed potpiše ko vlasnik ako hoće), kažem, taj tip (odvjetnik) je donio takvu Izjavu koju sam mu potpisao. Katastarske čestice koje su u vlasništvu moje obitelji u to vrijeme su glasile na mog djeda (zemljišne knjige su bile bez tereta). Sada te iste čestice glase na moju majku, zemljišne knjige su opet bez tereta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija