Jump to content

pravo na dio po ostavine


Doris406

Preporučene objave

Molim da mi pomognete oko rješavanja problema

 

nakon ostavinske rasprave postala sam vlasnica 1/4 stana. Podstanar sam , primanja su mi mala te ne mogu više plaćati podstanarsku najamninu. Majka koja sama živi u stanu i vlasnica je 3/4 stana osporava mi useljenje u stan. Koja su moja prava i mogućnosti i kako to mogu riješiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate problem s ostavinom nego s korištenjem stvari u suvlasništvu, jer ste ostavinu očigledno dobili i niste naveli da je s tim išta sporno.

 

Kad se radi o suvlasništvu, ono se može razvrgnuti tako da suvlasnik dobije srazmjerni dio te stvari u samovlasništvo, odnosno odgovarajuću protuvrijednost.

 

Budući da stan u pravilu nije fizički djeljiv, onda fizička dioba nije moguća, pa se suvlasništvo može razvrgnuti tako da jedan suvlasnik isplati drugoga ili da stan ide na prodaju, dogovorom suvlasnika ili odlukom suda, pa se dobiveni iznos dijeli (civilna dioba). Prodaja temeljem sudske odluke najlošija je mogućnost.

 

Tako dugo dok jedan suvlasnik koristi cijelu stvar koja nije fizički djeljiva, drugi suvlasnik može tražiti naknadu za to korištenje srazmjerno svojem suvlasničkom dijelu.

 

To znači da biste vi mogli tražiti, ako treba i sudskim putem, od majke da vam plaća 1/4 iznosa stanarine koja bi se mogla ostvariti da se stan iznajmljuje. Nažalost, ne znam primjere iz prakse kako se taj iznos određuje.

 

Ako je vaša majka vlasnik i drugih stanova u kojima bi mogla stanovati, možda biste mogli ishoditi da vam prepusti ovaj stan na korištenje, ali biste u tom slučaju vi njoj trebali plaćati 3/4 stanarine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz navedeno, možete majku tužiti (kad već dogovor nije moguć) da vas pusti u suposjed stana i sukorištenje istog, temeljem čl. 42. http://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasni%C5%A1tvu-i-drugim-stvarnim-pravima

 

Doduše, kod ove opcije zapitajte se koliko vam je ona prihvatljiva, jer živjeti sa osobom sa kojom ne možete "na zelenu granu" - u pravilu nije moguće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija