Jump to content

Napad psa - tužba?


DrMare

Preporučene objave

Dana 01.06.2014. hodala sam ulicom sa svojim dečkom i sa psom koji je bio na vodilici. U jednom trenutku iz dvorišta jedne od kuća izletio je pas (belgijski ovčar) i zaletio se prema nama, prilazeći nam sa leđa. Uzela sam svog psa u ruke jer je malen, da bi u tom trenutku pas napadač skočio na mene, srušio me da pod pri čemu sam zaradila napuknuće gležnja i ozlijedila koljeno. Bila sam na hitnoj, dobila nalaze i longetu. Znam tko je vlasnik psa koji me napao. Moje pitanje je: imam li pravo na tužbu i naknadu štete. Ukoliko da, kakav je postupak? Napominjem da imamo svjedoka.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na vašem mjestu, ja bih podnio kaznenu prijavu protiv vlasnika psa poradi kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. KZ-a. Navedeno djelo, ovisno o točnoj kvalifikaciji vaših ozljeda može prerasti u teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. KZ-a. U prijavi možete odmah i postaviti imovinsko-pravni zahtjev u vidu naknade štete.

 

Druga opcija vam je, ukoliko ne želite potezati kazneni postupak, da idete direktno u parnicu, i podnesete tužbu za naknadu štete protiv vlasnika psa, jer pas se, sukladno ustaljenoj sudskoj praksi smatra opasnom stvari. Temelj vam se nalazi u čl. 1063. i 1064. Zakona o obveznim odnosima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija